Valtiovarainministeriö aloittaa tänään ensi vuoden budjetin valmistelun.Vaikka talous näyttää elpymisen merkkejä, hallituspuolueet ovat aloittaneet syksyn pelottelulinjalla.
Jakovaraa ei ole, hokevat ministerit ja virkamiehet kuin yhdestä suusta. Kurjistava talouspolitiikka jatkuu.
Hallitus on nyt kaksi vuotta ahkerasti kasvattanut eriarvoisuutta ja toiminut rikkaiden edunvalvojana.
Selkeitä arvovalintoja ovat olleet rikkaita suosivat veronkevennykset, leikkausten kohdentaminen matalapalkkaisille aloille, rikkaiden veronkiertoa helpottava hallintarekisteri, sosiaaliturva- ja työeläkemaksun alentaminen samaan aikaan
kun työntekijöiden työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja korotettiin. Suurituloisten veronkevennykset mahdollistettiin pienituloisiin kohdistuvilla leikkauksilla.
”Juha Sipilä kutsui kaikki yhteisiin talkoisiin, mutta rikkaat ovat jääneet pois talkoista vaatien samalla muilta palkkamalttia”, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan toteaa. “Työntekijät ovat leikkauksissa kantaneet vastuun rikkaiden seuratessa sivusta.”
Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla (HS 3.8.), kuinka suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkat ovat nousseet suurimmiksi yli kymmeneen vuoteen.
Samalla kun palkansaajilta on leikattu ja varakas eliitti vaatii jatkuvasti julkisuudessa kansalaisilta palkkamalttia, ovat johtajien palkat, luontoisedut ja rahabonukset nousseet katkeamatta viiden vuoden ajan. Palkka ja bonukset ovat johtajaa kohden keskimäärin 1 110 106 euroa, mikä on noin 23 000 euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Pelkästään korotus viime vuodesta on yli puolet suomalaisten keskimääräisestä vuosipalkasta. Valtio-omistajan hiljainen hyväksyntä valtionyhtiö Finnairin johtajan Pekka Vauramon 130 000 euron lisäeläkkeelle kertoo paljon hallituksen johdon asenteista.
Vasemmistonuoret pitää kestämättömänä, että yhteiskuntaa hallitaan eri todellisuudesta käsin kuin missä valtaosa kansalaisista elää. Työajan pidennys ja leikkaukset perusturvaan ideoidaan piireissä, joissa kenenkään ei tarvitse miettiä, riittävätkö rahat ensi kuussa elämiseen.
Hallituksen on aika myöntää, ettei sen harjoittama politiikka ole tuottanut toivottua tulosta. Jopa valtionvarainministeriön arviointineuvoston tammikuisen raportin mukaan kiky pienentää valtion tuloja pitkällä aikavälillä 500 miljoonaa joka vuosi eikä lisää oleellisesti työllisyyttä.
”Talous osoittaa elpymisen merkkejä. Nyt on suurituloisten vuoro kantaa vastuuta. Palkankorotukset pieni- ja keskituloisille piristävät kulutusta toisin kuin johtajien jättikorotukset. Palkankorotuksissa on huomioitava erityisesti matalapalkka-alat. Pääomaverotus on muutettava progressiiviseksi ”, Zidan vaatii ja jatkaa: ”Myös lomarahojen leikkaukset julkisella sektorilla on peruttava, paras olisi perua koko kiky heikennyksineen.”
Lisätietoja: puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan, 050 590 2771