Esittele itsesi lyhyesti!
Olen 23-vuotias tamperelainen yhteiskuntatutkimuksen opiskelija, aktivisti, sosialisti ja feministi. Vasemmistonuorissa toimin tällä hetkellä keskushallituksen ja työ-, talous- ja elinkeinopoliittisen jaoston jäsenenä, minkä lisäksi toimin Tampereen kaupunginvaltuutettuna ja Tampereen ylioppilaskunnan edustajiston jäsenenä. Minut ajoi viisi vuotta sitten Vasemmistonuorten toimintaan palo tuoda politiikkaan ääni, joka ei kumpua ainoastaan hyvinvoinnista ja turvatusta arjesta, vaan epätasa-arvon ja eriarvoisuuden kokemuksista.
Mitä ovat ne poliittiset tavoitteet, joiden puolesta Vasemmistonuorten pitäisi erityisesti kampanjoida seuraavien kahden vuoden aikana?
Vasemmistonuorten tulee jatkossa keskittyä entistä vahvemmin ilmastokriisin ja muiden ympäristökriisien hillitsemiseen ja varmistaa, että kaikki ulostulomme ovat linjassa luonnon kantokyvyn kanssa. Kyse on kiistatta meidän sukupolvemme tärkeimmästä kysymyksestä. Viime vuosina luonnon kantokyvystä käyty keskustelu on voimistanut kasvukriittisiä puheenvuoroja ja meidän on osallistuttava tästä näkökulmasta keskusteluun nykyistä useammin. Vasemmistonuorten on oltava järjestö, joka kehtaa sanoa tosiasiat ääneen ja ymmärtää, mitä on välttämätöntä tehdä.
Mitkä ovat Vasemmistonuorten parhaat puolet: mitä teemme oikein?
Vasemmistonuoret on todella toverillinen, kannustava ja salliva yhteisö. Vuodet Vasemmistonuorissa ovat häivyttäneet pois sen arkuuden ja epävarmuuden, jota kannoin mukanani järjestöön tullessani ja kasvattaneet itseluottamustani hurjasti, kun olen saanut oppia, kokeilla ja erehtyä turvallisessa ympäristössä. Monien keskusteluiden perusteella en suinkaan ole ainoa, jonka kokemukset ovat tällaisia. Tämä ilmapiiri ei ole syntynyt tyhjästä, vaan taustalla on tinkimätön työ sen puolesta, jotta jokainen voi kokea olonsa turvalliseksi järjestössä.
Miten parantaisit jäsenistön vaikuttamis- ja toimintamahdollisuuksia?
Toistaiseksi piirien ääni hallituksessa on kuulunut valitsemalla hallitukseen edustajat piireittäin, mutta kahdessa vuodessa nuorten elämässä tapahtuu paljon ja moni muuttaa pois kotipiireistään liittarikauden aikana. Jaostoissa ja työryhmissä ei juuri ole toimintaa. Järjestödemokratian kannalta tilanne on korjattava. Nettisivujen vapaaehtoishaku on hyvä alku! Tulevalla liittarikaudella on kehitettävä malleja, joiden avulla piiritoimijat voivat vaikuttaa päätöksentekoon jo valmisteluvaiheessa, parannettava keskusteluyhteyttä piireihin ja löydettävä uutta puhtia jaostotoimintaan.
Miten kehittäisit yhteistyötä muiden järjestöjen ja toimijoiden kanssa?
Vasemmistonuorten on pyrittävä mahdollisimman suureen vaikutusvaltaan, mikä tarkoittaa myös aktiivista toimintaa muiden järjestöjen kanssa. Yhteistyön on syytä muovautua järjestön kulloistenkin poliittisten painopisteiden ja järjestöllisten kehittämiskohtien myötä. Soisin myös aktiiviemme asiantuntemusta ja verkostoja hyödynnettävän enemmän: on luontevaa tehdä yhteistyötä niiden järjestöjen kanssa, joihin on jo olemassa siteitä. Lisäksi aktiivien pyrkimyksiä vaikuttaa esimerkiksi liitoissa, puolueessa tai esimerkiksi sellaisissa järjestöissä, joihin Vasemmistonuoret kuuluu, kannattaa tukea.
Miten kehittäisit vasemmistonuorten medianäkyvyyttä? Minkälainen mediaesiintyjä olet itse?
Olen kokenut mediaesiintyjä. Takanani on lukuisia radio- ja lehtihaastatteluja, sekä televisiokokemusta. Keväällä tuurasin nykyistä puheenjohtajaamme Ylen poliittisten nuorisojärjestöjen televisiotentissä. Mediaesiintyjänä painotan vahvaa asiantuntemusta, jonka turvin on helppo esittää tarvittaessa kärkeviäkin kannanottoja. Näen Vasemmistonuorten medianäkyvyyden kehittämisessä paljon potentiaalia erityisesti paikallisuudessa. Esimerkiksi keskushallituksen ja paikallisosastojen yhteiset kannanotot tarjoavat tukea paikallisille toimijoille tavalla, jota ei ole ennen käytetty.
Millaista puheenjohtajan työtä hyödyttävää kokemusta ja osaamista sinulla on?
Olen kuulunut Vasemmistonuoriin viisi vuotta, toiminut Tampereen ja Hämeen Vasemmistonuorten puheenjohtajana sekä Vasemmistonuorten keskushallituksen jäsenenä. Kokemukseni myötä olen nähnyt, mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät, millainen puheenjohtajan rooli todellisuudessa on ja mitä kompastuskiviä onnistuneen hallitustyöskentelyn edellä voi olla. Lisäksi pitkäaikainen toiminta järjestössä on tuonut mukanaan myös vahvaa poliittista asiantuntemusta, joka on puheenjohtajana toimimisen edellytys. Kuntapolitiikassa olen oppinut poliittisista prosesseista ja mediaesiintymisestä.
Miten johtaisit hallitustasi ja millaista työnjakoa toivoisit puheenjohtajiston kesken?
Puheenjohtajan tehtävä on varmistaa, että yhteiset tavoitteet tulevat toteutetuiksi kuormittamatta ketään liikaa. Puheenjohtajan rooli aktiivien jaksamisen tukemisessa onkin suuri. Hyvä puheenjohtaja osaa delegoida tehtäviä ja luottaa hallituslaisiinsa, tukea heitä heidän oppimispolullaan ja rakentaa tilaa, jossa jokainen tulee kuulluksi omana itsenään. Työnjako määräytyy ihmisten kiinnostusten ja käytettävissä olevan ajan mukaan. Puheenjohtajan tehtävässä voin toimia täysipäiväisesti. Osaamistani ja kiinnostuksenkohteitani pyrin avaamaan tässä sekä kampanjassani mahdollisimman selvästi.
Vapaa sana!
Vasemmistonuoret on jo nyt huikea järjestö, jossa voi oppia, ystävystyä, pitää hauskaa ja vaikuttaa. Tahdon antaa panokseni järjestön kehittämiseen entistä toimivammaksi, äänekkäämmäksi ja asiantuntevammaksi. Yksi ihminen ei voi tietää kaikesta kaikkea, joten toivon, että otat yhteyttä jo nyt tai mahdollisen valintani jälkeen, mikäli sinulla on ajatuksia tai kysymyksiä siitä, millainen 2020-luvulle tähyävän järjestön pitäisi olla!
Vasemmistonuorten seuraavasta puheenjohtajasta järjestetään nyt ensimmäistä kertaa kaikille jäsenille avoin sähköinen jäsenäänestys 11.-25.10.2019. Lue lisää täältä! Äänioikeutetuille on lähetetty sähköpostitse tarkemmat tiedot äänestyksestä perjantaina 13.9.2019.