Kesälomakausi on loppumassa, ja samalla loppuvat myös kesätyöntekijöiden työsuhteet. Suurilta osin nuorista koostuva kesätyöntekijöiden joukko on pitänyt pystyssä suomalaista yhteiskuntaa kesälomakauden ajan. Tänäkin kesänä valtava joukko nuoria on saanut ensimmäiset kokemuksensa työelämästä.
Pääsääntöisesti työpaikoilla noudatetaan kunkin alan työehtosopimuksia ja työelämän pelisääntöjä – näin ei kuitenkaan aina ole. Vasemmistonuoret keräsivät kesätyökokemuksia kesän ajan anonyymilla nettilomakkeella. Nuorten raportoimat kokemukset työehtojen laiminlyönnistä ja epäreilusta kohtelusta toistuivat vastauksissa huolestuttavasti.
”Viime kesän työskentelin huvipuistossa. Kesä oli suoraan sanottuna kamala, ystäviä lukuunottamatta. Työterveys on kierretty, palkka oli 7,75€/tunti alkukesästä. Nousi 8,08€/h. Kesään kuului myös seitsemän tunnin palkaton perehdytyspäivä.”
Kesätyöpaikkojen valtava kysyntä, ja nuorten kokemattomuus työnhaussa sekä työelämässä altistaa työehtojen laiminlyöntiin ja nuorten tietämättömyyden hyväksikäyttöön. Monesti kesätyöpaikoissa on myös räikeästi puutteellinen perehdytys.
”Minut jätettiin heti ensimmäisenä päivänä asiakaspalvelutiskille yksin, ilman mitään perehdytystä. Jouduin opettelemaan kaiken kysymällä kollegoilta, monesti useamman kerran. Asiakkaat huusivat minulle, kun en osannut käyttää sellaisia järjestelmiä, joihin minua ei oltu perehdytetty.”
”Töiden alkaessa tulin etuajassa paikalle iltapäivän vuoroon, jossa edellinen työntekijä joutui perehdyttämään minut. Jos olisin tullut paikalle siihen aikaan, kun työt alkoivat, en olisi saanut mitään perehdytystä. Esimerkiksi minulla ei ollut mitään hajua kassakoneen käytöstä tai myymieni tuotteiden laadusta.”
Kesän työolot palvelutyössä saattavat olla jopa tukalat. Työoloihin vaikuttaa eritoten ulkona tehtävä työ, lämpötila ja työnantajan takaamat mahdollisuudet taukoihin ja viilennykseen.
”Pari kesää sitten olin jäätelökioskilla kesätöissä. Kioskissa oli kuumina helteisinä päivinä pahimillaan 35 astetta ja taukoja oli vaikea pitää, sillä vuorossa oltiin useimmiten yksin.”
”Olen töissä junassa ja siellä kuuma ilma pakkautuu ravintolavaunuihin ja pahimmillaan lämpö nousee yli 35-asteeseen.”
Kesätyö tai muukaan määräaikainen työ ei anna työnantajalle oikeutta rikkoa työehtosopimusta tai työlainsäädäntöä. Jokaiselle kesätyöntekijälle kuuluu oikeus työehtosopimuksen määrittelemiin taukoihin sekä pääsy vessaan, myös taukojen ulkopuolella. Jos työpaikalla on kuuma, on taukoja ja viilennystä järjestettävä lisää.
”Kioskilla ei ollut omaa vessaa ja vessassa käytiin naapurikahvilassa. Niinä päivinä kun kahvila ei ollut auki, vessaan ei päässyt.”
”Entinen kesätyöpaikkani oli tyypillinen sote-alan työpaikka, jossa pissatauoista tuli syyllinen olo ja mistään tauoista muutenkaan ei ollut tietoakaan kun söimme potilaiden kanssa yhdessä (jos ehti syödä).”
Useassa vasemmistonuorille toimitetussa kokemuksessa raportoitiin myös työnantajien haluttomuudesta noudattaa ohjeistusta työvuorojen laatimisesta ajallaan.
”Siivousfirmassa kohteen esimies ei suostunut tekemään minulle työvuorolistoja tai edes ilmoittamaan työvuorojani kirjallisesti esim. tekstiviestillä.”
”Työnantaja ei itse tehnyt vuorolistoja, vaan se jäi työntekijöiden harteille. työvuorosuunnittelussa toimi nopeat syövät hitaat-tekniikka.”
Sen sijaan, että työntekijöiden neuvotteluvoimaa heikennetään, ammattiliittojen työkaluja poistetaan ja työelämää koskevaa lainsäädäntöä puretaan, pitäisi nuorten työntekijöiden oikeuksista pitää tiukemmin kiinni. Vastaus työelämän, myös kesätyöelämän, haasteisiin on järjestäytyneissä työntekijöissä, ja voimakkaissa ammattiliitoissa. Myös kesätyöntekijöiden kannattaa liittyä ammattiliittoon ja pitää siten huolta, että niin omat, mutta myös muiden kesätyöntekijöiden oikeudet ovat turvattuina.
Vasemmistonuorten mielestä kaikille työntekijöille, myös nuorille kesätöissä, kuuluu oikeus taukoihin, siedettäviin työoloihin, perehdytykseen, kunnolliseen palkkaan sekä mahdollisuus päästä vessaan.