Hyppää sisältöön

Israel on pysäytettävä

On kulunut vuosi Israelin hyökkäyksestä Gazaan. Hyökkäyssota on laajentunut myös Libanoniin ja uhkaa ajaa koko Lähi-idän sotaan. Israelin toteuttama kansanmurha Gazassa ja Libanonissa voi vaatia arvioiden mukaan yli satatuhatta uhria. Israelin toimet ovat uhka koko maailmalle.

Tasan vuosi sitten tänään Israel julisti sotatilan ja aloitti Gazan pommituksen. Israelin iskujen uhriluku Gazassa voi asiantuntijoiden arvion mukaan nousta 186 000 ihmiseen, eli enemmän ihmisiä kuin esimerkiksi koko Jyväskylässä asuu. Ne gazalaiset, jotka ovat selvinneet pommituksista, elävät epäinhimillisissä olosuhteissa pakolaisleireillä. Niin kauan kun länsimaat eivät tee toimia Israelin sotatoimien pysäyttämiseksi, kansanmurha tulee jatkumaan ja konflikti laajenemaan yhä useampaan eri maahan.

Israelin julmaa hyökkäystä Libanoniin ei voi perustella maan puolustuksella, vaan se on laiton hyökkäys itsenäistä valtiota kohtaan. Iskut Libanonissa ovat vaatineet siviilikuolonuhreja, kun pommitukset ovat kohdistuneet asuinalueille kaupungeissa. Israel on perustellut hyökkäystään turvallisuushuolilla. Retoriikka on samaa, mitä Venäjä käyttää hyökkäyksestään Ukrainaan. Venäjän aloitettua hyökkäyssodan sekä Suomi että Euroopan unioni asettivat välittömästi talouspakotteita ja sanktioita sekä ovat tukeneet hyökkäyksen kohteena olevaa Ukrainaa.  

Israelin toiminta uhkaa ajaa koko Lähi-idän suursotaan. Sodan laajentumisen estäminen ei ole välttämätöntä ainoastaan sodasta kärsivien siviilien vuoksi, vaan se on myös koko maailman rauhan ja vakauden ehto. 

Viime vuosina sääntöpohjaista järjestelmää, demokratiaa ja kansainvälistä oikeutta on alettu yhä laajamittaisemmin rikkomaan. Näistä periaatteista luopuminen tarkoittaisi kaoottista, vahvimman oikeudella toimivaa maailmaa. Jotta tämä kehitys voidaan pysäyttää, on meidän puututtava yhdenmukaisesti kaikkiin periaatteita rikkoviin. 

Vasemmistonuoret vaatii, että Israel pysäytetään asettamalla se kauppasaartoon Suomen ja koko EU:n toimesta, kunnes Palestiinan kansanmurha, laiton hyökkäyssota Gazaan ja Libanoniin loppuu. Kaikki asevienti, -tuonti ja muu aseellinen yhteistyö on välittömästi lopetettava.