Hyppää sisältöön

Kokoomus ja Perussuomalaiset tuhoavat amikset

Koulutusyhtymät ympäri maan ovat syksyllä ilmoittaneet muutosneuvotteluista, jotka johtuvat Orpon hallituksen ammatilliseen koulutukseen kohdistuvista leikkauksista. Monet koulutusyhtymät ovat kertoneet vähentävänsä lähiopetusta, irtisanovansa henkilöstöä ja keskittävänsä opetusta suurempiin yksiköihin. Jotkut koulutusyhtymistä ovat raportoineet jopa kokonaisten koulutusalojen ja ohjelmien lakkautuksista.

Vielä vaaleissa hallituspuolueet puhuivat kauniisti amiksista. Petteri Orpo vakuutteli useasti, ettei koulutuksesta leikata euroakaan. Vaalikoneessa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kirjoitti, että ammatillisten oppilaitosten rahoitusta on lisättävä.

“Vaalipetoksista tunnettu Riikka Purra hyökkää nyt ammatillisen koulutuksen kimppuun. Aliresursoiduista ammattikouluista ei löydy enää euroakaan leikattavaa siten, ettei se näkyisi opetuksen laadussa”, toteaa Vasemmistonuorten 2. varapuheenjohtaja Maiju Salminen. 

Ammattikoulujen tilanne on jo tällä hetkellä monilta osin toivoton. Nuoret saavat vieläkin liian vähän lähiopetusta ja opetusryhmät ovat suuria. Oppimisen tuki ei myöskään aina järjesty. Hallituksen ammatilliseen opetukseen kohdistuvat leikkaukset syventävät amisten kriisiä entisestään.

“120 miljoonan leikkausten runnominen järjestelmään joka nytkin toimii vakavasti aliresursoituna, tarkoittaa nykymuotoisen ammattikoulun rapistumista. Tästä eritoten perussuomalaiset eivät halua puhua.”, sanoo Vasemmistonuorten hallituksen varajäsen Heta Uhtio.

Vasemmistonuoret pitää kokoomuksen ja perussuomalaisten politiikkaa uhkana ammatilliselle koulutukselle. Vasemmistonuoret vaatii, että hallitus peruuttaa kaikki ammatilliseen koulutukseen tehtävät leikkaukset ja lisää ammatillisen koulutuksen resursseja aiempaa korkeammalle tasolle amisten kriisin ratkaisemiseksi.

Kannanotto on osa Vasemmistonuorten Amis arvostukseen -kampanjaa. Tutustu kampanjaan Vasemmistonuorten somessa ja nettisivuilla.