Amis arvostukseen -kampanja
Ammatillisella koulutuksella on pitkät perinteet suomalaisessa yhteiskunnassa. Vahvalla, koko maan kattavalla ammatillisella kouluverkolla on keskeinen rooli osaavan työvoiman valmistumisessa ympäri Suomen.
Amiksissa saatava osaaminen ei ole saavutettavissa muilla keinoin ja siksi Sipilän sekä Orpon hallitusten leikkaukset heikentävät merkittävästi suomalaista osaamista. Ammatillinen koulutus tuottaa merkittävää lisä- ja täydennyskoulutusta jo työelämässä oleville sekä tukee mahdollisuuksia uudelleenkouluttautumiseen.
Leikkauspolitiikka on vaikeuttanut amiksen ainutlaatuista tehtävää koulutuksen kentällä. Sipilän hallitus kohdisti koulutukseen yli 690 miljoonan euron leikkaukset, joista kolmasosa osui ammatilliseen koulutukseen. Leikkaukset tarkoittivat 190 miljoonan vähennystä perusrahoitukseen, opetus väheni viidesosalla ja opettajia irtisanottiin 1600. Samalla ammatillisen reformin myötä amiksille säädettiin lisätehtäviä ilman rahoitusta.
2020-luvun alussa puhuttiin amiksen kriisistä. Vaikka yhteiskunnallisella keskustelulla on ollut negatiivisia vaikutuksia ammatillisen arvostukseen sekä ammattiylpeyden kehittymiseen, ei keskustelu ollut valitettavasti tuulesta temmattua. Opetuksen vähentyessä opiskelijat jäivät yhä enemmän yksin, koulutusvastuuta on päättäjien toimesta yritetty siirtää työelämälle ja ohjauksen sekä tuen tarpeeseen ei ole voitu hupenevilla resursseilla panostaa.
Nyt kun ammatillinen koulutus on toipunut Sipilän reformista ja onnistunut järjestämään toimintonsa niin, että kaikki saisivat riittävän osaamisen ja tuen valmistuakseen yhteiskunnan keskeisimmille aloille, aloitti Orpon hallitus ammatillisen moukaroinnin. Orpon 120 miljoonan leikkauksilla tulee olemaan katastrofaaliset seuraukset suomalaiseen osaamiseen ja niiden kohdentaminen amiksiin on täysin kohtuutonta. OAJ:n mukaan leikkaus vastaa toisen 1600 opettajan määrää. Kuka tulevaisuudessa meidän osaajat kouluttaa? Purran mielestä taas ammatillisen yleissivistävät opinnot olisivat joutaneet leikkuriin. Ei siis ihme että yhteiskunnassa puuttuu arvostusta ammatillista koulutusta kohtaan, kun päättäjämme näyttävät näin haitallista esimerkkiä.