Hyppää sisältöön

Aseistakieltäytyjäliitto ja Vasemmistonuoret: Deserters welcome – sotilaskarkurit tervetuloa!

Aseistakieltäytyjäliitto ja Vasemmistonuoret vaativat: venäläisille sotilaskarkureille on tarjottava suojelua ja heidän maahantulonsa tulee mahdollistaa.

Suomella on kansainvälisten ihmisoikeussitoumusten ja ulkomaalaislain perusteella velvollisuus suojella venäläisiä sotilaskarkureita. Sodan loppumiseksi tulisi edistää sitä, että mahdollisimman harva osallisuu hyökkäyssotaan Ukrainassa. Karkureille turvan tarjoaminen on sekä ihmisoikeussitoumusten mukaista että keino heikentää Venäjän sotakonetta.

“Ketään ei tule voida pakottaa tekemään sotarikoksia tai käymään hyökkäyssotaa. Suomen on aktiivisesti osoitettava, että haluamme ja tulemme antamaan suojelua niille, jotka kieltäytyvät osallistumasta verenvuodatukseen Ukrainassa”, vaatii Aseistakieltäytyjäliiton varapuheenjohtaja Vili Nurmi.

Putinin julistama liikekannallepano on johtanut siihen, että kasvava määrä venäläisiä pyrkii poistumaan maasta. Samalla Suomen hallitus on tehnyt periaatepäätöksen, joka estää maahantulon turistiviisumilla. Matkailun perusteella myönnettävä viisumi on toistaiseksi ollut yksi harvoista keinoista toisinajattelijoille ja sotimisesta kieltäytyville poistua maasta turvallisesti, ja nyt tehty periaatepäätös rajoittaa tätä merkittävästi.

“Sotilaskarkureiden maasta poistumista tulee tukea, ei rajoittaa. Mitä vähemmän sotilaita Putinin hyökkäyssotaa käymään on, sen parempi. Rajan sulkemisen sijaan Suomen tulisi etsiä tapoja tukea sodasta kieltäytymistä, esimerkiksi tarjoamalla suojelua karkureille, aseistakieltäytyjille sekä muille sodan ja hallinnon vastustajille”, toteaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen

Venäläisiä sodan vastustajia ei tule jättää oman onnensa nojaan, vaan selvittää kattavasti keinoja sotilaskarkureiden ja toisinajattelijoiden maahanpääsyyn. Optio maahantulosta turistiviisumin kanssa tulisi palauttaa, ja humanitaarisen viisumin käyttöönottoa selvitettävä ja edistettävä pikimmiten. Suomi ei voi uskotella tukevansa hallinnon vastustajia samalla kun asetamme heidät suurempaan vaaraan ja rankaisemme heitä heidän vastustamansa totalitaristisen hallinnon teoista.

Lisätietoja: 

Vili Nurmi

Aseistakieltäytyjäliiton varapuheenjohtaja

Toimisto[at]akl-web.fi

040 836 2786

Pinja Vuorinen

Vasemmistonuorten puheenjohtaja

pinja[at]vasemmistonuoret.fi

0505019721