Hyppää sisältöön

Autourheilu ei kuulu nykypäivään

Viime viikonloppuna Suomen MM-ralli järjestettiin 71. kertaa Jyväskylässä. Elokapinan tiedotteen mukaan Suomen valtio, Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen maakuntahallinto tukivat rallitapahtumaa 700 000 eurolla. Jyväskylän kaupunki on kuitenkin sitoutunut tavoittelemaan päästöttömyyttä, Keski-Suomen maakuntahallinto kertoo olevansa kestävän maailman kasvattaja ja Suomen valtio pyrkii ensimmäiseksi fossiilivapaaksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. 

Autourheilu tuottaa fossiilipäästöjä: autot kuluttavat fossiilisia polttoaineita ja autoja kuljetetaan rekoilla ja laivoilla Suomeen ympäri maailman. Millä perusteella Suomen valtio, Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen maakuntahallinto päätyivät tukemaan rahallisesti tapahtumaa, jossa fossiilisia polttoaineita käytettiin vastuuttomasti ja täysin tarpeettomasti?

”Tänä keväänä julkaistu IPCC:n raportti on arvioinut, että ilmaston 1,5 asteen lämpenemiseen on seitsemän vuotta aikaa. Ilmastokriisi tappaa jo nyt: jo tänä kesänä Etelä-Aasiassa kärsittiin tappavista helleaalloista. On suorastaan itsetuhoista sallia luonnonvaroja tuhlaava ja ilmastokriisiä vauhdittava autourheiluteollisuus ja jopa rahallisesti tukea sitä”, sanoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen

Myös viherpesu, eli tuotteen tai palvelun esittäminen ympäristöystävällisempänä kuin se todellisuudessa on, oli MM-rallissa läsnä. Järjestäjät korostivat kompensoineensa päästöjä esimerkiksi metsän ostamisella ja sähkö- ja hybridiautojen käyttämisellä. Ilmaston lähestyessä peruuttamatonta keikahduspistettä päästöjen kompensointi ei riitä, vaan päästöjä on vähennettävä kokonaisvaltaisesti ja pian.

“Autoilu on monille välttämätön keino peruspalveluiden ja elinkeinon saavuttamiseen.  Liikkumisen täytyy olla yksilöille mahdollista nyt ja tulevaisuudessa. Autourheilu sen sijaan ei ole välttämätöntä: varakkaiden ei ole pakko siirrellä autojaan rekoilla, rahtialuksilla ja lentokoneilla ympäri maailman vain ajaakseen ympyrää. Ilmastokriisi on otettava vakavasti ja rahalliset resurssit on käytettävä ilmastokriisin taltuttamiseen, ei rallitapahtumien tukemiseen. Nykypäivänä ilmastokriisin vallitessa autojen viihdekäytölle ei ole enää sijaa”, päättää Vuorinen.

Lisätietoja:

Pinja Vuorinen 

Vasemmistonuorten puheenjohtaja

pinja[at]vasemmistonuoret.fi

0505019721