Uusi hallitus on aloittanut koulutuskentällä suuren Hei me kehitetään -projektin. Homma etenee vauhdilla ja hallitusohjelma on kohta toteutettu, joten nyt heitellään jo ideoita, joita ei siihen edes kirjattu.

Me Vasemmistonuorissa emme halua vain katsoa toimettomina vierestä, kun koulutusjärjestelmä pannaan kuntoon ja Suomi nousuun. Tässä viisi koulutuksen kehittämisideaa vapaasti opetusministerin ja hallituksen käyttöön!

  1. Kasvatetaan lapsista tasapainoisempia ja onnellisempia aikuisia ottamalla sukupuolisensitiivisyys ja normikriittisyys osaksi opetus- ja kasvatussuunnitelmia.
  2. Edistetään ihmisten keskinäistä ymmärrystä ja yhteiseloa korvaamalla peruskoulujen uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetus kaikille yhteisellä katsomusaineella.
  3. Parannetaan koulutuksen ja tutkimuksen laatua ottamalla koulutuspolitiikan lähtökohdaksi monipuolisen inhimillisen sivistyksen itsearvoisuus sekä korvaamalla markkinalogiikka koulutuksessa tieteen ja taiteen vapaudella.
  4. Parannetaan elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia muun muassa purkamalla korkea-asteen opintoaikojen ja uuden tutkinnon opiskelun rajoitukset.
  5. Turvataan koulutuksellinen tasa-arvo maksuttomilla oppikirjoilla ja opiskeluvälineillä, koko maan kattavalla kouluverkolla sekä nostamalla opiskelijoiden opintorahaa.

Hieman kuitenkin pelkään, ettei koulutuspolitiikan ei-puolueeksi muuttunut Kokoomus suhtaudu kaikkiin näihin ehdotuksiin yhtä myönteisesti kuin sen kansanedustajat suhtautuvat koulutuksen maksuttomuudesta luopumiseen. Ja koska Kokoomus sai kirjoittaa hallitusohjelman yksin, muilta puolueilta on turha edes kysyä.

Jos petetty #koulutuslupaus olisikin unohtunut, opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) vakuuttelu koulutuksen maksuttomuuden säilyttämishaluista ei vakuuta. Kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok) avaus lukukausimaksuista oli odotettu juonenkäänne tarinassa, jonka edellinen luku loppui EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden maksujen käyttöönottoon. Maksuttomuuden periaatteesta luovuttiin jo viime vuonna, nyt aletaan kokeilla käytännön rajoja.

Anni Ahlakorpi
Vasemmistonuorten puheenjohtaja

Lisää kehittämisideoita koulutukseen löytyy Vasemmistonuorten poliittisesta ohjelmasta.