– ysiluokkalaisen mietteitä vasemmistonuorten poliittisesta ohjelmasta
Kun sain käsiini Vasemmistonuorten poliittisen ohjelman, ensimmäinen reaktioni oli pelonsekainen innostus. Jo nimikin, poliittinen ohjelma kuulosti vaikealta ymmärtää ja raskaalta lukea. Toisaalta se vaikutti erittäin mielenkiintoiselta. Ensimmäinen luku kertoi ohjelmasta yleisesti ja sitä olikin helppo seurata. Ainut este tielleni tuli, kun huomasin tämän kammottavan lauseen: ”Koko yhteiskuntaa määrittää työn ja pääoman välinen ristiriita.” Eihän siinä auttanut kuin ottaa kännykkä kauniiseen käteen ja ottaa asiasta selvää.
Kun jatkoin lukemista mahtui matkaan niin helppoja kuin vaikeitakin lukuja. Helpoin oli ymmärtää sellaisia asioita, jotka olivat itselle läheisimpiä, esimerkiksi koulutus sekä taide ja kulttuuri. Vaikka jotkut asiat, kuten työ ja yrittäjyys, tuntuivat minusta vaikeilta, kokonaisuutena ohjelma on kuitenkin verrattain selkeä ja ymmärrettävä ja täynnä asiaa. Erityisesti pidin selkeästi esitetyistä tavoitteista sekä lopun sanastosta, joka selkeytti tekstiä osin. Ymmärrän tosin sen, että vaikeita asioita ei aina ole mahdollista yksinkertaisesti selittää vielä kuulostaen uskottavalta.
Näytin kokeilumielessä ohjelmaa vielä muutamalle samanikäiselle ystävälleni. Reaktiot vaihtelivat tylsistyneisyydestä jopa toivottomuuteen. ”Onko tää joku politiikkajuttu vai?” eräs ystäväni totesi lukemasta kieltäytyen. Kun pitkän maanittelun jälkeen sain hänet lukemaan ohjelman, hän totesi vain, ettei ymmärtänyt tekstistä yhtään mitään. En syytä häntä. Hän on opiskellut yhteiskuntaoppia kokonaiset kolme kuukautta eikä ole kovinkaan kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Kuinka häneltä voisikaan odottaa tämänkaltaisen ohjelman ymmärtämistä?
Poliittinen ohjelma käsittelee jopa ällistyttävän monta asiaa samassa paketissa. Se sisältää lähes kaikki suomalaisen politiikan tärkeät kysymykset, kuten talous, ympäristöasiat, maailmanpolitiikka sekä ihmisoikeuskysymykset ja toki Vasemmistonuorten vastaukset näihin. Monet asiat siinä koskettavat myös koko maailmaa. Ohjelmaa voisi pitää Vasemmistonuorten aatteiden ja arvojen yleisteoksena, asiat kun on siinä helposti saatavilla tiiviissä paketissa.
Jäin vielä selvittämään työn ja pääoman ristiriitaa, vaikka se monimutkainen asia onkin, eikä heti ymmärrettävissä. Mietin kuitenkin, olitko ohjelma tosiaan tarpeeksi selkeä. Joitain kohtia lukuun ottamatta koin sen jokseenkin selkeänä ja ymmärrettävänä. Ihmiselle, joka ei ole politiikkaan tai yhteiskunnallisiin asioihin perehtynyt, ohjelma voi kuitenkin tuntua vaikealta, ja siksi se ei erityisemmin houkuttele lukijaa tarttumaan siihen.
Voisi ollakin hyvä, jos ohjelmasta kehitettäisiin reilusti yksinkertaistettu ja lyhennetty versio, ”Vasemmistonuorten poliittinen ohjelma for dummies”, tai jotain siihen suuntaan. Silloin ehkä nuorimmillekin mahdollisille jäsenille olisi helpompaa tutustua Vasemmistonuoriin.
Emilia Keinänen
Kirjoittaja suoritti TET-jakson Joensuun ja Itä-suomen Vasemmistonuorilla.