Kuva Pinja Vuorisesta katsomassa kameraan vakavalla ilmeellä

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorisen puhe vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa 23.8.2023.

 

Hyvät toverit, hyvät ystävät

 

Satuin toissa viikolla kuuntelemaan perussuomalaisten puoluekokousta, sillä mitäpä muuta sitä tekisi kauniina sunnuntaiaamuna. Eräässä puheevuorossa, Sun Tzuta lainaten, kehotettiin tuntemaan vihollisensa ja tutustumaan heidän ohjelmiinsa. Vasemmistonuoret sai kunnian olla ensimmäinen nimeltä mainittu vihollinen. Minua ei haittaa olla vihollinen ihmisvihalle. Voin kuitenkin allekirjoittaa puhujan ajatuksen. Sillä lukiessani hallitusohjelmaa, minä tunnistan viholliseni.

 

Tämä hallitus on puolensa valinnut. Se on vihollinen työtätekeville, köyhille, maahanmuuttajille, opiskelijoille, sairaille. Se on rasismillaan ja ihmisvihallaan vihollinen yhdenvertaisuudelle ja oikeudenmukaisuudelle. Se on vihollinen kenelle tahansa, joka ei ole jo vahva ja kenelle tahansa, joka välittää muista ihmisistä tai ympäristöstä. Mutta sen lisäksi hallitus on vihollinen tulevaisuudelle, ja siten vihollinen nuorille.

 

Kun seisomme ilmastokatastrofin kynnyksellä, mitä tekee hallitus? Ei mitään. Se yrittää kalliilla toimilla halventaa bensan hintaa kattaakseen lupaukset, joita se ei voi pitää. Se vaihtaa vihreän siirtymän nimen puhtaaksi siirtymäksi, koska heille elinkelpoinen planeetta on identiteettipolitiikkaa, joka voidaan uhrata kokoomuksen tapauksessa talouskasvun alttarille ja persujen tapauksessa kulttuurisotien juoksuhautoihin.

 

Nuorille työelämä on jo valmiiksi pirstaleinen, ja tulevaisuuden suunnittelu vaikeaa, kun aina edes seuraava työviikko ei ole varma. Nollatuntisopimukset, alustatalous ja työsuhteiden ketjuttaminen ei ole ympäristö, jossa elämää suunnitellaan vuosia eteenpäin. Päättäjät sanovat olevansa huolissaan huoltosuhteen heikkenemisestä ja voivottelevat syntyvyyden laskua samalla, kun he itse syventävät siihen johtavaa epävarmuutta.

 

Kuulun ensimmäisiin sukupolviin, jossa merkittävissä määrin ajatellaan, että elämämme ei tule olemaan parempaa kuin vanhemmillamme. Tämän osoittavat tutkimukset, mutta myös kokemus. Meiltä riistetään tulevaisuus ilmastotuhoa kiihdyttämällä, ja varmuus viemällä meiltä oikeuden reiluun työelämään ja järjestäytymiseen. Sen päälle sosiaali- ja terveyspalvelumme romutetaan keskellä mielenterveyskriisiä, jotta yksityiset terveysjätit voisivat rikastuttaa omistajiaan.

 

He sanovat, että tuleville sukupolville ei voi jättää velkaa. Mutta me tiedämme, etteivät he tarkoita sitä. Sillä miten he voivat sanoa, etteivät jätä velkaa meille samalla, kun he jättävät meille yli kahden asteen katastrofaaliseen lämpenemiseen etenevän maailman. Kun he jättävät leikkauspolitiikallaan meille talouden, jossa rikkaille annetaan entistä enemmän ja kaikilta muilta viedään hyvän elämän edellytykset. Ja kun heidän politiikkaansa ajaa nuoret varhaiseläkkeelle ja toisaalta saa pelkäämään eläköityvien läheistemme ja heidän palveluidensa puolesta.

 

Tälle politiikalle on vaihtoehtoja. Vasemmisto on se vaihtoehto ja siksi meidän on oltava mukana rakentamassa ne. Ei riitä, että kritisoimme hallitusta – vaikka myös sille on ehdoton paikkansa. Eikä riitä, että haikailemme menneisyyteen ja kasvuun pohjaavaan hyvinvointivaltioon. Sen lisäksi, että osoitamme hallituksen politiikan tuhoisuuden, on meidän osoitettava polku kestävään ja oikeudenmukaiseen tulevaisuuteen. 

 

Sillä ainoastaan se tulevaisuus on mahdollinen, jos haluamme, että meillä on tulevaisuus.