Waltteri Nummelin pitelee Vasemmistonuorten lippua vaaliteltan edessä.

Vuonna 2017 olin ensikertalaisena kuntavaaleissa. Ehdolle ajoi oma aktivisti- ja nuorisovaltuustotaustani. 

Kotikaupungissani Hyvinkäällä aktiivisena ja taiteita harrastavana nuorena havainnoin ettei kotikaupungissani kiinnitetty tarpeeksi huomiota ympäristökysymyksiin, eikä tuettu tarpeeksi paikallista kulttuurielämää. Lisäksi itseäni suoraan sanottuna pelotti konservatiivisien voimien voimistuminen. Nämä motivoivat itseäni ottamaan selvää, voisinko lähteä kunnallisvaaleissa ehdolle vastavoimaksi ja korjaamaan ne puutteet, jotka kuntalaisena olin havainnut. 

Mielessäni pyöri toki monia kysymyksiä: vaatiiko ehdokkaaksi ryhtyminen puolueen jäsenkirjaa? Voisinko asettua ehdolle sitoutumattomana? Maksaako ehdolleasettuminen? Saanko apua, jos en osaakkaan kaikkea? Miten minut otetaan vastaan? Puntaroin pitkään näitä kysymyksiä ja päädyin lopulta kokeilemaan vasemmistoliittoa.

Vasemmistoliitossa houkutti aikanaan eniten heidän muita puolueita suopeampi asenne sitoutumattomia ehdokkaita kohtaan, ja että vasemmistoliiton ehdokaaksi pääsee maksutta. Nuorena ja varattomana opiskelijana nämä seikat tekivät vasemmistoliitosta minulle houkuttelevan vaihtoehdon yrittää ehdolleasettumista heidän listallaan.  Minut otettiin kotipaikkakuntani vasemmiston paikallisyhdistyksessä lämpimästi vastaan ja pääsin lopulta ehdokkaaksi. Nuoria ehdokkaita kun on kroonisesti liian vähän. Sain paikallisyhdistykseltäni apua tarvittaessa, sekä kaipaamaani taustatukea ja tsemppiä. 

Ensikertalaisena onnistuin saamaan 41 ääntä, ja vaikken tullutkaan valituksi kaupunginvaltuutetuksi, onnistuin innostamaan muitakin keskustelemaan havaitsemistani asioista. Kunnanvaltuutetun asema on hyvä vaikuttamiskanava omannäköisen politiikan ajamiseksi, muttei suinkaan ainoa. Kunnissa on myös päätösasioita valmistelevia lautakuntia, joihin usein valitaan heitä, jotka eivät tulleet valituiksi valtuutetuiksi. Kunnallisvaaliehdokkuus mahdollistaa myös verkostoitumisen alueella toimiviin kansalaisjärjestöihin ja minun tapauksessani kuntavaaliehdokkuuteni loi pohjaa eduskuntavaaliehdokkuudelleni 2 vuotta myöhemmin.

Kunnalliselämä ja sitä koskevat päätökset koskettavat jokaista kuntalaista, myös nuoria. Itseäni lähinnä huvitti havaita, että peruskoulujen koululuokkien oppilasmääristä päättivät lähinnä eläkeläiset. Heitä, joita päätös tulisi koskemaan, ei kuultu tarpeeksi käsiteltävässä asiassa. Kunnanvaltuutettujen korkea keski-ikä, homogeeninen tausta, sekä valtuutettujen ja päätöksiä valmistelevan virkamieskoneiston jämähtäminen vanhoihin toimintamalleihin, tulevat pitämään jatkossakin huolen, että muutos, jos sitä ylipäätään tapahtuu, tapahtuu aivan liian hitaasti. Siksi koen tärkeäksi meidän nuorten ja aktiivisten ehdolleasettumisen. Meidän tehtävämme on ravistella noita pinttyneitä rakenteita. 

Et tarvitse seikkaperäistä tietoa kunnan tonttikaupoista voidaksesi asettua ehdolle. Halu vaikuttaa myös pieniin ja omaa sydäntä lähellä oleviin asioihin riittää, vaihtelivat ne sitten uudesta skeittipuistosta kunnianhimoisempaan kunnan hiilibudjettiin.

Siksi rohkaisen teitä: kaikki ammattikoululaiset ja lukion opiskelijakuntalaiset, vammaisaktivistit, sateenkaari- ja maahanmuuttajanuoret sekä ilmastolakkolaiset; mars ehdokkaiksi! 

Waltteri Nummelin
Kuntavaaliehdokas 2017
Etelä-Suomen Vasemmistonuorten hallituksen jäsen

 


Haluatko itse asettua ehdolle tai tulla mukaan tukitiimiin? Kuntavaalit käydään keväällä 2021! Vasemmistonuoret sekä Vasemmisto-opiskelijat ovat täydellä innolla rakentamassa punavihreää vaalivoittoa ympäri Suomen. Tällä lomakkeella voit ilmoittaa Vasemmistonuorille ja Vasemmisto-opiskelijoille olevasi itse ehdolle tai vinkata hyvää tyyppiä, jota kannattaa pyytää mukaan. Tarjoamme ehdokkaillemme tukea, koulutusta sekä resursseja kuntavaalikampanjointia varten.