kuvassa hymyilevä henkilö farkkutakissa ja teksti siitä, että vammaisten on usein priorisoitava vammaisaktivismi

Vammaispoliittisen työryhmän puheenjohtaja Mikko Hietala vastaa Mika Lemisen kirjeeseen, joka julkaistiin lokakuun 2021 cp-päivään liittyen. Liittolaisuuteen liittyy usein helppous, että vammaisaktivismia voi edistää silloin, kun siltä tuntuu. Vammaisille omien oikeuksien ja tasa-arvon eteen työskentely on jokapäiväistä, sekä voimia vievää.

 

Hei Mika ja kiitos kirjeestäsi!

 

On totta, että vammaisille sysätään erityisvastuu vammaisuutta käsittelevässä aktivismissa. Kuitenkin tuntuu, että lopullisessa vammaisia ihmisiä koskettavassa päätöksenteossa vammaisten oma näkemys usein sivuutetaan. On todella väsyttävää taistella oikeuksiensa puolesta, kun tuntuu, ettei mikään muutu, eikä mielipiteelläni ole mitään väliä.

 

Olen ollut viime vuosina mukana vammaisaktivismin ja- politiikan lisäksi myös opiskelijapolitiikassa ja muissa vastuutehtävissä. Tuntuu, kuin jatkuvasti “surffaisin” vammattomien ja vammaisten maailman välissä. Minun täytyy priorisoida vammaisaktivismi, koska koen, että kukaan vammaton ei sitä prioriteetiksi nosta. Toisaalta minun on pakko pitää itseni tasaisesti esillä vammattomien politiikassa, siinä ns. “oikeassa politiikassa”, mikäli haluan, että minut otetaan vakavasti ja pääsen näin edistämään vammaistenkin etua. Hankalaa, eikö?

 

On helvetin turhauttavaa, että yleisessä yhdenvertaisuuskeskustelussa vammaiset jätetään joko täysin paitsioon tai sitten kaikki vastuu sysätään heille. Vammaton liittolainen näyttäytyy usein lämminhenkisenä, harvoin vierailevana sukulaisena, joka tulee välillä vahtimaan että “mitäs se pikku separi täällä puuhastelee?”

 

Toivon, että kampanjamme herättää vammattomatkin ihmiset mukaan keskusteluun. Erityisesti toivoisin sitä nyt itselleni tärkeänä maailman cp-päivänä, joka on minulle henkilökohtaisesti tärkeä päivä, sillä kuten ehkä tiedät, minullakin on CP-vamma.

 

Kiitos sinulle Mika, että olet ollut kampanjassamme alusta asti tarmokkaasti mukana. Jatkamme tästä eteenpäin tukesi avulla. Hyvää maailman CP-päivää sinulle.

 

Terveisin, 

Mikko Hietala

vammaispoliittisen työryhmän puheenjohtaja