Noora Kyllönen hymyilee kameralle, selfie.

Ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran olen ollut ehdolla kuntavaaleissa keväällä 2017. Ehdolle lähteminen mietitytti kovasti, koska kokemusta politiikasta ei kauheasti ollut kertynyt, mutta lopulta tein kuitenkin päätöksen lähteä. Olin avoimin mielin, ja ajattelin antaa sen oman pienen panokseni, jotta listaltani pääsisi mahdollisimman moni läpi edistämään mieluistani politiikkaa.

Kerrottiin, että ensimmäisellä kerralla läpimeno on epätodennäköistä, ja vaatisi ahkeraa kampanjointia ja itsensä tunnetuksi tekemistä. Kävin vaaliteltoilla sen mitä muilta velvollisuuksiltani ehdin, markkinoin somessa (nettisivua ei ollut), täyttelin eteen tulevia vaalikoneita ja sen sellaista. Varsinaista tukiryhmää ei ollut, tuimme toinen toisiamme ehdokkaiden ja puoluetovereiden kesken.

Sitten koitti ”the” päivä, eli tuloksien seuraaminen ja julkistaminen. Kokoonnuimme vaalivalvojaisiin Kainuun kansanpirtille ja sitten sitä jännitettiin. Sijoitukseni heitteli juuri siinä rajoilla, että pääsenkö varsinaiseksi vai varavaltuutetuksi. Varalle jäätiin, mutta se ei tarkoittanut, ettenkö olisi päässyt kuntapolitiikkaa puuhaamaan. Kun lautakuntapaikkoja jaettiin ja kiinnostuksen kohteita kyseltiin, oli koulutuspuoli se itseäni houkuttelevin. Kappas kummaa mitä kävikään, sivistyslautakunnan varsinaisena jäsenenä istutaan! Myöhemmin vielä kokoonpanon muutoksien myötä pääsin vielä koulutusliikelaitoksen johtokuntaankin. Varavaltuutettuna olen useamman kerran tullut kutsutuksi valtuuston kokouksiin, myös niihin tärkeimpiin talousarviokokouksiin.

Nuoria ei päätöksenteossa liiaksi asti ole, sen olen saanut huomata. Olen tälläkin hetkellä edustamissani toimielimissä ainut alle 30 vuotias. Päätöksenteossa vaikuttajien kaartin tulisi olla mahdollisimman monipuolinen, aika itsestään selvästi siitäkin syystä, että edustamiemme kuntalaisten jakauma on sellainen. Iso syy siihen, miksi saimme Kajaanissa vaalivoiton oli se, että listalta löytyi paljon hyviä nuoria ehdokkaita. Se luultavasti sai vaaliuurnille nuoria, joiden äänestysprosentti jää yleensä valitettavan alhaiseksi.

On ollut mahtavaa oppia uutta, etenkin kuntademokratian ja koulutuksen saralta. Varsinkin nuorena kokeneiden konkareiden seassa voi tulla tunne, että uskallanko avata suuni. Mutta näin ei kannata tuntea, tyhmiä kysymyksiä ei ole ja aina saa kysyä, jos jokin mietityttää. Kukaan ei tiedä kaikkea.

Lopuksi vastaus otsikon kuumottavaan kysymykseen: ehdottomasti mahdollisuus.

Noora Kyllönen
Kuntavaaliehdokas 2017
Vasemmistonuorten hallituksen jäsen

 


Haluatko itse asettua ehdolle tai tulla mukaan tukitiimiin? Kuntavaalit käydään keväällä 2021! Vasemmistonuoret sekä Vasemmisto-opiskelijat ovat täydellä innolla rakentamassa punavihreää vaalivoittoa ympäri Suomen. Tällä lomakkeella voit ilmoittaa Vasemmistonuorille ja Vasemmisto-opiskelijoille olevasi itse ehdolle tai vinkata hyvää tyyppiä, jota kannattaa pyytää mukaan. Tarjoamme ehdokkaillemme tukea, koulutusta sekä resursseja kuntavaalikampanjointia varten.