Valokuva iloisesti vilkuttavasta traktoria ajavasta Miikka Kortelaisesta.

Kauan siihen meni, aikansa se otti. Onneksi vihdoin on ymmärretty, mikä on yksityisten sosiaali- ja terveysalalla operoivien yhtiöiden toiminnan keskeisenä ajurina. Vastaus ei ole suinkaan mahdollisimman laadukas hoiva, ei liiemmin inhmillinen hoito. Kaiken taustalla velloo raha. Pääomasijoittajat odottavat sijoitukselleen mahdollisimman suurta tuottoa, rahallista voittoa. Valitettavasti se voitto kaivetaan kahdesta paikasta; veronmaksajien pussista ja hoivaa sekä hoitoa tarvitsevien jokapäiväisestä elämästä.

Jo vuosia sitten muistisairaiden ikäihmisten palvelukodissa lähihoitajana opintojeni ohessa työskennellessäni sain nähdä, mitä ikäihmisten elämässä tarkoittaa ylikansallisen pääoman voima. Työskentelin yksityisessä palvelukodissa, jossa oli aikaa hoivaan ja hoitoon, aikaa yhdessä oloon ja yhdessä tekemiseen. Monet kerrat oli aikaa palata lauluissa Karjalan Kannakselle, sukeltaa muisteloissa elettyyn elämään ja ylipäätään nauttia elämästä, leipoa, maalata ja ulkoilla.

Kävipä kerran sen jälkeen kilpailutus, kilpailutus jossa monikansalliset yhtiöt vyöryivät voimalla Kainuuseen. Hinnat poljettiin alas, niin alas ettei paikallisten toimijoiden ollut varaa niiden kanssa kilpailla. Siitä kilpailutuksessa alkoi kehitys, jonka lopputuloksena lähes kaikki kainuulaiset ikäihmisille hoitoa, hoivaa ja palveluasumista tarjonneet toimijat ovat joko joutuneet ajamaan toimintansa alas tai myymään sen suuremmille pelureille. Tähän alas ajettujen joukkoon kuului myös se paikka, jossa minä silloin aikanaan työhentelin. Palvelujen laatu ei ole tämän myötä parantunut eikä liiemmin hoitajien työtaakka keventynyt, päinvastoin.

Lakiin tarvitaan sitovat määrät hoitajien vähimmäismitoituksen suhteen, lukuna 0,7 ei ole ollenkaan liian korkea. Muutoin saamme jatkossakin lukea siitä, kuinka vaarallisen vähillä resursseilla ikäihmisiämme hoidetaan. Paikalliset yrittäjät sekä jokapäiväisessä arjessa hoitajat, tekevät työtä suurella sydämmellä. Monikansallinen mahdollisimman suuria voittoa tavoitteleva yhtiö ei näin valitettavasti toimi. Keskeinen ajuri on raha ja markkinatalouden tapana on sen määrä maksimoida, ellei sille sitten lainsäädännän keinoin raameja lyödä kaulaan. Kuplan puhjettua meidän on ne raamit uskallettava markkinatalouden kaulaan paksauttaa. Tällä tavoin annettaan myös paikallisille laadukasta työtä tekeville yrittäjille mahdollisuus toimimiseen sekä ennenkaikkea taataan oikeus ihmisarvoiseen elämään jokaiselle ikäihmiselle.

Miikka Kortelainen
Kajaani, eduskuntavaaliehdokas