Siteeraus otsikosta

Korona-aikana on puhuttu paljon eri yritysten ahdingosta erinäisten rajoitusten takia. Selvää tämä on esim. matkailun-, ravintola, sekä vapaa-ajan aloilla sekä tapahtuma-alalla. Tästä huolimatta useat toimijat ovat tehneet ennätyssuuria tuloksia ja voittoja.

Suomen hallitus lähti elvyttämään yrityksiä koronakriisin  kovalla rahalla. Tämä oli kansantaloudellisesti järkevä päätös. Siitä huolimatta yritystuet pysyivät paria poikkeusta lukuunottamatta yritysjohtajien taskuihin ja pääomasijoittajien salkkuihin.

Onkin ollut mielenkiintoista seurata, minkälaisia korotuksia suuryritysten ja -yhtiöiden johtajat ovat saaneet jo entuudestaan ylisuuriin palkkoihinsa ja palkkoihinsa ja palkkioihinsa. Vielä kiinnostavampaa on ollut katsoa, millaista työnantajapolitiikkaa nämä tahot harrastavat.

Suomen työmarkkinoiden yksi suurimmista häiriköistä, metsäjätti UPM, on tullut tunnetuksi räikeästä duunarin aliarvostamisesta ja sopimisen sijaan sanelun puolestapuhujana. UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen peruspalkka vuodelle 2021 on 1 121 400 euroa (https://www.upm.com/fi/sijoittajat/hallinnointi/yhtion-johto/johdon-palkitseminen/).

Finnair on lähtenyt shoppailemaan henkilöstönsä työehtosopimuksen halvempaan. Korona-aikana enemmistö yhtiön henkilöstöstä on ollut lomautettuna. Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner tienasi yli miljoona euroa viime vuonna (https://www.hs.fi/talous/art-2000007815216.html).

Ruokalähettejä pakkoyrittäjiksi laittavan ja täten työnantajavastuun työtä tekeville ulkoistavan Woltin toimitusjohtajan Mikko ”Miki” Kuusen, 32, tulot olivat vuonna 2020 yhteensä 2,2 miljoonaa euroa (https://www.iltalehti.fi/talous/a/65e08348-3f42-4a03-b919-c35e2b8f9c7b).
 

Nämä ovat vain kolme esimerkkiä. Lisää löytyy lukuisia. Olisi syytä miettiä tulisiko yritys- ja yhtiöjohtajien palkkiot sitoa kiinni henkilöstönsä palkkakehitykseen.

Ursula Le Guinia mukaillen, kuninkaiden jumalallinen valta tuntui joskus ikuiselta ja vääjämättömältä. Tällä hetkellä monimiljonäärit ovat korvanneet tässä kuninkaat. Ikuista ja vääjämätöntä se ei tule olemaan mikäli teemme asialle jotain ja saamme työllemme sen arvostuksen, minkä johtajat on meiltä riistänyt.

Christian Karau

Kirjoittaja on Vasemmistonuorten väistyvä varapuheenjohtaja