Jonnamaarit seisoo lintutornissa ja hymyilee kameralle

Olen Jonnamaarit Pirinen-Lepistö, Vasemmistonuorten toiminnassa olen ollut vasta hetken mukana. Tällä hetkellä kuulun vammaispoliittiseen työryhmään sekä aluevaalityöryhmään. Olen myös mukana Fibromyalgiayhdistys ry:n hallituksessa. 

Minulle tuli ajatus kirjoittaa erilaisista vammoista ja sairauksista. Ajatus heräsi, koska sairastan itse fibromyalgiaa. Se on näkymätön sairaus. 

Kaikki vammat tai sairaudet eivät näy ulospäin ja  vammaton ihminen ei niitä välttämättä ymmärrä. Sairastuneelle tai vammautuneelle voi olla hyvin vaikeaa, jos ei saa ymmärrystä. Tämä voi johtaa mielenterveyden häiriöihin, joita myös vamma ja sairaus aiheuttaa esimerkiksi kipujen vuoksi.

Näkymättömiä sairauksia sairastaviin sekä vammaisiin kohdistuu myös valitettavan usein ableismia. Voidaan ihmetellä kun sairastava tai vammainen henkilö näyttääkin terveeltä tai käyttää erilaisia apuvälineitä. Sairastava tai vammainen voi joutua paljonkin selittelemään näitä asioita. Tämä kaiken muun lisäksi vie voimavaroja paljon pois. 

Kenenkään vammaisen tai sairaan ihmisen ei ikinä kuuluisi joutua selittämään näitä asioita.

Ableismi voi tulla myös terveydenhuollon taholta. Lääkäri tai muu terveydenhuollon henkilö voi vähätellä oireita, olla kirjoittamatta esimerkiksi sairauslomaa tai reseptiä tarvittavaan kivunlievitykseen. Tätäkin tapahtuu aivan liian valitettavan usein.

Aihe on todella tärkeä, toivottavasti tällä kirjoituksella saamme keskustelua lisää

Näkymättömiä sairauksia tai vammoja voivat olla esimerkiksi fibromyalgia, erilaiset reumasairaudet, ms-tauti, neuropsykiatriset häiriöt, erilaiset autoimmuunisairaudet, ärtyvän suolen oireyhtymä, kehitysvammat yms. 

Nämä kaikki sairaudet ja vammat ovat todellisia ja oikeita ja voivat aiheuttaa erilaisia oireita. Luettelen muutamia oireita: aivosumu, keskittymisvaikeudet, sietämättömät kivut, uupumus sekä neurologiset oireet. Oireet eivät välttämättä näy ulkopuolisille millään tavalla. Näin myös ulkopuolisen on vaikea ymmärtää mitä näkymätöntä sairautta sairastavan sisällä tapahtuu.

Vammaispoliittisessa kampanjassa haluan tuoda edellämainittuja asioita lisää esiin sekä herättää ajatuksia ja keskustelua.