Karau katsoo kameraan hymyillen, taustalla havumetsää.

Tarvitsemme nyt rohkeita työmarkkinauudistuksia noustaksemme jaloillemme kriisin jälkeen. Jälleenrakennusta ja sen suunnittelua on aloitettava nyt, eikä silloin kun on liian myöhäistä.

Tasavaltamme hallitus on kehittänyt tukimekanismeja yrityksille työmarkkinajärjestöjen siunauksella. Yritysten tukeminen onkin nyt tärkeää työpaikkojen säilyvyyden kannalta koronakriisin jälkeiselle ajalle. Suurta osumaa on otettu etenkin palvelualoilla. Ravintolat ovat pysyneet pari kuukautta kiinni, hotelleilla ei ole ollut kysyntää eivätkä ihmiset ole uskaltaneet käydä partureissa tai kivijalkaliikkeissä vanhaan malliin. Lomautettujen määrä on ylittänyt 1990-luvun laman aikaisen ja lukuisia ihmisiä on irtisanottu. Koronakriisi on osoittautunut vakavimmaksi kriisiksi rauhan ajan Suomessa.

Nelipäiväinen työviikko, tai sitä vastaavat työaikajärjestelyt alakohtaisten tarpeiden mukaan, olisi paras keino saada mahdollisimman useat nyt irtisanotut ja lomautetut työllistymään ja pois kortistosta. Tämä olisi ratkaisu myös rakenteellisen työttömyyden ongelmassa. Kokoaikaisesti työssäkäyville tämä puolestaan vapauttaisi aikaa muun muassa viettää aikaa perheen kesken, harrastaen tai pidemmillä viikonlopuilla pienillä kotimaanmatkoilla käyden. Todennäköisimmin ihmiset eivät viettäisi ylimääräistä aikaansa vain kotonaan vaan käyttäisivät eri palveluita joita muun muassa palvelualojen yritykset tarjoaisivat. Mikä parasta, tästä hyötyisivät kaiken kaikkiaan kolme y:tä: yhteiskunta, yksilöt ja yritykset.

Tähän uudistukseen on tartuttava mahdollisimman pian yritysten palkanmaksukyvyn palattua tämän hetkisestä kuopasta!

Christian Karau
Vasemmistonuorten 2. varapuheenjohtaja