Toimistotyöstä tulee helposti useilla TET-ikään saapuvilla mieleen kireät aikataulut, ahtaat ja ahdistavat tilat, homeinen jääkaappi tai mistä ikinä ovatkaan vanhemmat valittaneet työikää saavuttavan nuoruuden aikana. Itse lähdin kohtuullisen avoimin mielin matkaan ja no, kun myönnän omanneeni osan näistä tuttipullo kädessä sisäistämistäni ennakkoluuloista, eivät odotuksenikaan olleet erityisen korkealla.

Itse toimistolla toimiminen sisälsi varsin paljon odottamianikin työtehtäviä, kuten siivoamista, papereiden silppuamista, skannaamista ja arkistointia. Trooppisesta sisäilmasta huolimatta muut ennakkoluuloni eivät saaneet uutta kasvualustaa, koska työajat olivat hyvin joustavia, tilat suhteellisen epäahdistavia eikä jääkaappi ollut edes kokonaan homeessa.

Olin toivonut, että saan tehdä muutakin. Onneksi viikonloppuna 26.-27.5. järjestettiin Maailma kylässä -festivaali Helsingissä ja sain liittyä edustustiimiin. Vaikka lauantaina aliarvioin auringon vaikutuksen paljaaseen päähäni ja jouduin jättämään päivän kesken, jää festarin arvosana selkeästi positiivisen puolelle – kiitos edustajatoverieni ja tämän hippifestarin hyvän hengen.

En tiedä miksi, mutta myös toimiston väen upea ilmapiiri yllätti. Viihdyin ”sorvin ääressä” täten loistavasti päivittäisen työaikani, kuuden tunnin verran. Myöskin ainoa odotukseni, hiukan syvempien keskustelujen toteuttaminen työtovereiden kanssa täyttyi vähintään 150-prosenttisesti, vaikka kirjoitankin tätä vasta toiseksi viimeisenä päivänä.

Työsuojeluhallinnon asettamaa maksimilämpötilaa hipovan työkokemuksen lopuksi minun on kiitettävä ihan jokaista työtoveriani henkilökohtaisesti. Tutustuin uusiin ihmisiin ja pääsin tekemään mielenkiintoisiakin asioita. En ole aivan varma, saanko tämän kehumisen jälkeen tehdä näin tai suostuuko tämän toimiston väki enää TETtiläisiä minun jälkeeni ottamaan, mutta suosittelen Vanun keskustoimistoa tulevaksi TET-paikaksi tai jos satut olemaan onnekas, niin oikeaksi työpaikaksikin.

Oskari Päätalo