Mika katsoo kameraan kädet puuskassa

Olen Mika Leminen, Vasemmistonuorten aktiivi ja minulla on CP-vamma. Tässä blogikirjoituksessa kerron hieman Vanun vastalanseeratun vammaispoliittisen kampanjan taustasta ja omia ajatuksiani siitä.

Olipa kerran Vanun liittokokous, vuosimallia 2019. Olin jo ollut vuosia vanun aktiivi, mutta vasta sinä vuonna olin löytämässä omaa ääntäni aktivismissa. Minua ärsytti, ettei vammaisiin kohdistuvaa syrjintää tiedostettu niin hyvin yhteiskunnassa, feminismissä saati vasemmistoliikkeen sisällä.

Silloin monesti puhuttiin lähinnä vammaisia syrjivän kielenkäytön välttämisestä ja jonkin verran myös esteettömyydestä. Toisaalta usein puhuttiin muista hyvin korkeista systeemitason asioista, jotka ovat toki tärkeitä. Itse olisin kuitenkin halunnut puhua enemmän omista konkreettisista ongelmistani vammaisena nuorena aikuisena ja löytää niihin vammaisia ihmisiä auttavia poliittisia ratkaisuja.

Päätettiin sitten liittokouksessa parin toverin kanssa yrittää lobbata liittarissa 2 aloitetta läpi: ensimmäinen aloite vaati vammaispoliittisen ohjelman tekoa Vasemmistonuorille, toinen vaati vanulle valtakunnallista vammaispoliittista kampanjaa. Molemmat aloitteet nuijittiin lopulta läpimenneiksi.

Vuoden 2019 liittokokouksen jälkeen olen ollut on-off suhteessa Vasemmistonuoriin ja hain muista poliittisista nuorisojärjestöistä ja vammaisjärjestöistä suuntaa omalle toimijuudelleni. Lopulta palasin Vanun jäseneksi, ja näin että kyseinen ohjelma ja kampanja alkoivat viimein konkretisoitumaan. Työryhmien jäsenet olivat tehneet hienosti hommia ja vasemmistolainen perspektiivi vammaispolitiikkaan alkoi hahmottua.

Nyt kampanja on startannut. Viimeinkin minun ja muiden vammaisten asioista puhutaan isosti myös suomalaisessa poliittisessa järjestössä! 

Toivon kampanjan saavan paljon näkyvyyttä ja reaktioita. Toivon, että kampanja antaa ihmisille tietoa, uusia perspektiivejä ja muuttaa ihmisten olemassaolevaa vammaiskuvaa positiivisempaan suuntaan. Toivon että useat poliittiset järjestöt liittyvät vammaispoliittiseen keskusteluun mukaan ja että vammaisten asiat nostettaisiin politiikassa kerrankin framille kunnolla. Lopuksi toivon, että vammaiset itse ja heidän ajatuksensa pääsevät paljon enemmän näkyville kampanjan ansiosta.

Vammaiset ihmiset ovat ihmisiä siinä missä muutkin ja heillä on ihmisoikeudet. Siksi toivon että tulevaisuuden Suomessa ja muualla maailmassa vammaiset jahtaavat itsevarmemmin omia unelmiaan, elävät onnellisemmin ja tekevät enemmän sitä, mitä he sitten itse haluavatkaan tehdä. Politiikka on yksi työkaluista, jolla näitä tavoitteita voidaan tukea tai olla tukematta.

Suosittelen kaikkia lukaisemaan Vanun vammaispoliittisen ohjelman kun se ilmestyy ja seuraamaan kampanjaa. Hyvää syksyä kaikille!

Kirjoittaja on Mika Leminen, Vasemmistonuorten aktiivi, ESVN:n hallituksen varajäsen ja markkinointiviestinnän ammattilainen. Mika tekee musiikkia artistinimellä MC Cepari.

 

Kuva: Mira-Veera Auer