Yhdysvalloissa terveyserot ovat suuria sekä terveyspalvelut ja lääkkeet ovat maailman kalliimpia. Jos ihmiset eivät käy aluevaaleissa äänestämässä vasemmistoliittoa, voi meillä lähivuosina toimia sote-palvelut Amerikan malliin.
Yksityiset terveyskonsernit käyvät yhteiskunnalle aina kalliimmaksi, koska niiden on pakko tavoitella voittoa. Alalla jossa henkilöstökulut ovat ylivoimaisesti suurin menoerä, säästöt revitään työntekijöiden selkänahasta – voitontavoittelu onkin aiheuttanut laiminlyöntejä mm. hoivakodeissa ja lastensuojelussa. Palveluiden siirtyessä yksityisten toimijoiden tuotettavaksi, karkaavat ne myös demokraattisen päätäntävallan alta, jolloin näiden yritysten on mahdollista hyödyntää veroparatiiseja ja muita vippaskonsteja. Esimerkiksi Mehiläinen kiertää veroja monimutkaisilla lainajärjestelyillä ja sen luxemburgilainen pääomistaja CVC Capital Partners on rekisteröinyt rahastojaan Jerseyn veroparatiisisaarille.
Yksityinen sektori on vähemmän kustannustehokas ja byrokraattisempi kuin julkinen.
Yksityinen sektori on vähemmän kustannustehokas ja byrokraattisempi kuin julkinen. Yksityisellä terveyskonsernilla on yleensä n. 10 % tuottotavoite, oma hallinto kovapalkkaisine johtajineen, sekä muita juoksevia kuluja, kuten lainanlyhennykset korkoineen. Kun tällainen taho toimii julkisen tilaajan alihankkijana, lisäkulut kuitataan yhteisistä verovaroista. Julkisessa palvelussa koko rahoitus menee palvelun tuottamiseen ja hoivatyöhön, eli työntekijöiden palkkoihin ja työvälineisiin.
Sipilän hallituksen sote-uudistuksen kariuduttua oikeisto on haistanut uuden mahdollisuuden ajaa läpi “valinnanvapaudeksi” kutsuttua pakkoyksityistämismallia. Ihmiset saavat tälläkin hetkellä valita yksityisten ja julkisten terveyspalveluiden väliltä, mutta nyt aluevaaleissa kokoomus vaatii palveluseteleiden käytön lisäämistä ja julkisten palveluiden ulkoistamista yksityisille tuottajille. Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa liikkuu 20 miljardin edestä julkista rahaa, josta hoivajätit haluavat päästä osingoille. Ulkoistuksia valmistellaan huolellisesti yhteistyössä suurimpien porvaripuolueiden kanssa: Laura Rädyn (kok.) ja Lasse Männistön (kok.) tuolileikit julkisen hallinnon ja terveyskonsernien välillä ovat tuoreessa muistissa; aluevaaleissa puolestaan Attendo on tukenut oikeistolaisia ehdokkaita avokätisillä lahjoituksilla.
Aluevaaleissa on vastakkain ihmisten terveysongelmilla rikastuneiden kapitalistien ja kansan enemmistön etu. Yksityisten terveyskonsernien voittokatteisiin, osinkoihin ja johtajien kerskapalkkoihin menevät varat ovat pois vanhusten, lasten ja vammaisten hoidosta. Pahimmillaan rahat häviävät Suomesta kaukaisille veroparatiisisaarille. Siksi aluevaltuustoihin tarvitaan vastuullisia vasemmistolaisia valvomaan, että yhteiset verorahamme käytetään viisaasti. Suomalaisten terveys ei saa olla keinottelun ja kaupankäynnin väline. Ei anneta yhteisten rahojemme valua pääomasijoittajien taskuihin.
Aluevaaliehdokkaat,
Joonas Jormalainen, Varsinais-Suomi
Tuomas Suihkonen, Vantaa-Kerava