KANNANOTTO 25.1.2016

Helsingin vasemmistonuoret tukee Helsingin juutalaisen seurakunnan ja Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtajan Yaron Nadborokin Helsingin uutisissa esittämää ajatusta uusista murhattuja juutalaisia kunnioittavista muistomerkeistä. Monissa Saksan ja muiden Keski-Euroopan maiden kaupungeissa on jo vuosien ajan kunnioitettu holokaustin uhreja katuun kiinnitetyillä muistokivillä. Rakennusten edustalle sijoitetut laatat kertovat muistomerkin kohdalla asuneen holokaustin uhrin nimen, karkoituspäivän sekä kuolinajan ja -paikan. 

Suomesta luovutettiin jatkosodan aikana kahdeksan juutalaispakolaista natsi-Saksalle. Vain yksi Gestapon käsiin luovutetuista selvisi hengissä holokaustista. Myös laajempia luovutuksia suunniteltiin, mutta Suomen juutalaisyhteisön aktiivisuus sekä asiasta seurannut julkisuus estivät aikeet. Suomen rooli holokaustissa on usein unohdettu tarkoituksella, eikä moni helsinkiläinen tunne Tähtitorninmäellä sijaitsevaa luovutettujen muistomerkkiä. Kadunreunaan kiinnitetyt muistokivet tuovat toisen maailmansodan aikaisen joukkotuhonnan historian näkyväksi osaksi kaupunkikuvaa.

Yaron Nadborokin mukaan Suomesta luovutettujen juutalaisten asuinpaikat tiedetään, ja ne sijaitsevat kaikki eteläisessä Helsingissä. Helsingin vasemmistonuorten mielestä kustannuksiltaan sekä toteutukseltaan vaatimaton, mutta symbolisesti merkittävä ele olisi vähintä mitä kaupunki voi tehdä tänä päivänä kunnioittaakseen juutalaisluovutusten uhrien muistoa. Esitämme, että kaupunki tekee asiasta päätöksen tämän vuoden aikana, ja toivomme Vasemmiston valtuustoryhmän nostavan asian esille sekä edesauttavan käsittelyä Helsingin kaupunginvaltuustossa.

Lisätietoja:
Henrik Nyholm,
puheenjohtaja
p. 040 775 3908
s-posti: nyholm@live.fi

Helsingin uutisten artikkeli:
http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/357582-helsinkilaisnainen-selvisi-kolmesta-keskitysleirista-seisoin-jo-kaasukammiossa