Helsingin Vasemmistonuoret on syvästi järkyttynyt kuultuaan Helsingin sosiaalipäivystyksen käännyttäneet kaksikymmentäkaksi hätämajoituksen tarpeessa olevaa Itä-Euroopan romania. Tapauksessa sosiaalityöntekijät soittivat poliisit poistamaan ihmiset tiloista.

”Valitettavasti tämä tapaus ei ollut ainutlaatuinen. Olemme saaneet pitkin talvea kuulla samankaltaisista tapauksista.Helsingin kaupunki ei ole onnistunut takaamaan ihmisarvoisen elämän edellytyksiä häätäessään ihmisiä pakkasella ulos nukkumaan” toteaa Helsingin Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Aleksi Heikola.

Helsingin Vasemmistonuoret tiedostaa kuitenkin, että tilanne on ollut pakkaseen jääneiden romaneiden lisäksi sietämätön myös työntekijöille, joiden tuli totella ylemmiltä tahoilta tulleita käskyjä. Helsingin kaupungilla on ohjeistus, jonka mukaan rekisteröimätön EU-kansalainen pääsee kaupungin sosiaalipalveluiden piiriin ainoastaan, jos hän suostuu palaamaan kotimaahansa.
Helsingin Vasemmistonuoret vaatii tämän ohjeistuksen muuttamista, sillä se on vaikeuttanut merkittävästi kodittomien hätämajoitukseen pääsyä.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty on luvannut ettei ketään avun tarpeessa olevaa asunnotonta jätetä paleltumaan taivasalle Helsingissä. Tiistain tapaus on jälleen esimerkki siitä, ettei tämä pidä paikkaansa.

”Kansalaisyhteiskunta ja yksityishenkilöt ovat tulleet kodittomien avuksi. Ihmisoikeuksien toteutuminen Helsingissä ei voi kuitenkaan jäädä kiinni yksittäisten henkilöiden tai järjestöjen harteille. Haluamme Helsingin jossa meidän ei tarvitse pelätä kenenkään jäätyvän kuoliaaksi”, vaatii Helsingin Vasemmistonuorten puheenjohtaja Kaisa Liljanto.

Helsingin kaupungin välinpitämättömyys kodittomia kohtaan on tuomittavaa. Helsingin Vasemmistonuoret haluaakin haastaa Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädyn nukkumaan yhden yön ulkona, jotta ihmisarvon vastaisten ohjeistusten konkreettiset vaikutukset tulisivat selviksi ylintä johtoa myöten.

Lisätiedot:

Kaisa Liljanto, puheenjohtaja
p. 040 0652141

Aleksi Heikola, varapuheenjohtaja
p. 050 3448086