Lasten ja nuorten harrastusmaksut ovat nykyisin erittäin kalliita ja niiden kustannukset kasvavat yhä. Seura- ja harrasteliikunnan hinnat ovat karanneet käsistä. Silti kuulemme nyt, että Vantaan johtajat ja luottamushenkilöt ovat ostaneet viinaa ja korottaneet omia palkkoja lasten ja nuorten harrastuksiin tarkoitetulla rahalla. Tapausta on yritetty peitellä laajasti kaupungin johdon puolelta.

Junioritoimintaan tarkoitetun rahan väärinkäyttöä ei voi hyväksyä. Väärinkäytöksiä on ollut Vantaan kaupungin omistamissa yhtiöissä useita. Tämä tapaus on kuitenkin kaikista vakavin, koska kyse on vanhempien rahoista, jotka oli tarkoitettu lasten harrastustoimintaan.

Suomi on monesti kansainvälisissä tilastoissa arvioitu vähiten korruptuneiksi maaksi. Vantaalla tapahtuneiden useiden korruptio syytösten jälkeen tällaista on vaikea uskoa. Herää kysymys onko tämä nykyinen Vantaan tapa hoitaa asioita? Meidän pitäisi tuoda paremmin esiin kuntapäättäjien sidonnaisuudet, lisätä Vantaan kaupungin omistamien yritysten läpinäkyvyyttä ja avoimuutta, jotta kenellekään ei tule houkutusta järjestää hyvä veli -verkostoja ja laittaa omaa etuansa yhteisen edun edelle.

Suurin ongelma on yhtiöittäminen. Ihmiset ja media eivät pysty valvomaan kunnallisia yhtiöitä, koska ne eivät ole julkisuuslain piirissä. Yhtiöittäminen ei voi olla ratkaisu, kun kyse on kuntalaisten hyvinvoinnista. Kunnallisten yhtiöiden pitäisi olla täten avoimia, jotta väärinkäytöksiä ei sattuisi.

Vaikka Vantaan Kokoomuksen ja Sosiaalidemokraattien johtajien sekä luottamushenkilöiden suhmurointi on tapahtunut viime valtuustokaudella on heillä yhä samat päättävät asemat hallussa. Näiden kahden puolueen henkilöiden rahan väärinkäyttö osoittaa, mitä he voivat saada aikaan pahimmassa tapauksessa Vantaalla.

Huhtikuun 9. päivä kuntavaaleissa päätämme äänestämällä käytämmekö jatkossa junioreiden harrastuksiin tarkoitetut rahat niin kuin kuuluu vai valitsemmeko sellaiset päättäjät, jotka pyörittävät hyvä veli -verkostoa ja tuhlaavat rahat omiin huveihin.

Tuomas Suihkonen ja Albulena Demiri
Vantaan Vasemmistonuoret