Vasemmistonuorten logo

Tampereen Vasemmistonuoret vaatii Tampereen Vapaudenpatsaan siirtämistä museoon ja korvaamista Tampereen valtauksen siviiliuhreja kunnioittavalla muistomerkillä. Hämeenpuistossa sijaitseva patsas pystytettiin sisällissodan jälkimainingeissa aivan työväentalon viereen osoittamaan valkoisen Suomen ylivaltaa punaiseen kaupunkiin. Tällä hetkellä Tampereen kaupunki valmistelee Vapaudenpatsaan siirtoa rakenteilla olevan ratikkalinjan tieltä. Patsaan asentoa ei aiota muuttaa, eli se osoittaisi jatkossakin miekkaansa kohti työväentaloa sekä Aleksanterin koulutaloa, jossa oli Tampereen valtauksen alussa yksi kaupungin varhaisimmista punavankileireistä.

”Tämä patsas pystytettiin ilmiselvän poliittisista syistä, joten sen ylläpitäminen on yhtälailla poliittista. Vapaudenpatsas ei kerro millään tavalla sellaisesta historiasta, jota on syytä muistomerkein kunnioittaa. Kun patsaan jatkoa pohditaan, asiasta on tehtävä demokraattinen päätös, koska patsas päätyi paikalleen hyvin epädemokraattisen prosessin myötä”, Tampereen kaupunginvaltuutettu ja Tampereen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Noora Tapio kritisoi.

Patsas pystytettiin vuonna 1921 vastoin Tampereen kaupunginvaltuuston tahtoa. Tampereen kaupunginvaltuusto julisti kilpailun patsaasta joulukuussa 1918. Seuraavana vuonna valittiin ensimmäinen valtuusto, jota ei valittu varallisuusperusteisesti. Tämä vasemmistoenemmistöinen valtuusto vastusti patsaan pystyttämistä, mutta valtuuston varapuheenjohtaja Isak Julin antoi siitä huolimatta maksumääräyksen patsaan pystyttämiseksi. Tämä epädemokraattinen teko on kumottava lähes sadan vuoden odotuksen jälkeen.

”Kun patsaan paikkaa suunnitellaan jo muutenkin vaihdettavan, niin eikö olisi jo aika kunnioittaa patsaan aikalaisten tahtoa ja sodan siviiliuhreja?” Tapio lisää. “Vapaudenpatsaan oikea paikka on sisällissodan kauhuista kertovassa museossa, ei keskellä kaupunkia.”

Tampereen Vasemmistonuoret esittää, että hävitettävän Vapaudenpatsaan tilalle pystytetään muistomerkki kunnioittamaan sodan siviiliuhreja. Tampereen valtauksessa sai surmansa 71 siviiliä. Sisällissodassa kuoli kymmeniä tuhansia suomalaisia, joista yli 11 000 tapettiin valkoisten pystyttämillä vankileireillä.

Lisätiedot:

Tampereen Vasemmistonuorten puheenjohtaja

Noora Tapio