Tampereen vanha tavara-asema

Kannanotto – Vapaa julkaistavaksi heti

Joulukuun lopussa julkisuuteen tulleiden aineistojen mukaan Tampereen vanhan tavara-aseman purkua suunnitellaan. Yli satavuotias historiallisesti merkittävä rakennus on suojeltu, mutta suojelupäätös ollaan tieten tahtoen sivuuttamassa. Kaupunkilaistenkaan mielipide ei näytä kiinnostavan. Yli 8500 ihmistä allekirjoitti adressin tavara-aseman suojelemisen puolesta vuonna 2013, kun rakennuksen tulevaisuus oli viimeksi uhattuna.

Kesäkuussa 2015 Tampereen kaupunginvaltuusto päätti Morkun purkamisesta ja tavara-aseman siirtämisestä sen paikalle. Samalla tehtiin päätös rakennuksen suojelemisesta. Rakennusten historiallisen arvon ymmärtäville kyseessä oli kitkerä kompromissi, johon suostuttiin pitkin hampain. Sittemmin kaupunginhallitus päätti, että rakennuksen siirto on liian kallis, eikä sitä toteuteta.

Rakennuksen purkua on perusteltu muun muassa tavara-aseman kunnostamisen kalleudella ja Tammelan liikenteellisillä haasteilla. Rakennus on päästetty huonoon kuntoon, mutta sen korjaaminen on mahdollista. Raha ei voi olla ainoa arvo, kun kyse on kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti merkittävistä kohteista.

”On totta, että Tammelan liikennetilanne on haastava, mutta näillä suunnitelmilla sitä ei ratkaista. Vaikuttaa siltä, että asiasta vastaava kokoomuslainen apulaispormestari Aleksi Jäntti ei edes tahdo selvittää muita vaihtoehtoja, vaikka monet aktiiviset kuntalaiset ovat niitä tarjonneet”, Tampereen Vasemmistonuorten puheenjohtaja, myös Tampereen kaupunginvaltuutettuna vaikuttava Noora Tapio ihmettelee.

”Kaupunki kasvaa ja muuttuu kohisten. Hyvää kaupunkia ei luoda tuhoamalla kaikki vanha, vaan meillä täytyy olla oikeus myös historiaamme. Vanhaa on purettu jo liikaa. Sen täytyy loppua nyt”, Tapio jatkaa.

Tampereen Vasemmistonuoret tukee julkisuudessa useasti esitettyä ideaa sisällissotamuseon perustamisesta rakennukseen kunnostuksen jälkeen. Tässä kuussa sisällissodasta tulee kuluneeksi sata vuotta. Erityisen irvokkaaksi tilanteen tekeekin juuri sen ajankohta. Tavara-asemalla oli merkittävä rooli sodan kauhujen näyttämönä, sillä siellä säilytettiin ja teloitettiin punaisia vankeja. Tavara-asema sopii historiansa vuoksi museon paikaksi. Suomessa ei ole toistaiseksi yhtäkään sisällissodalle omistettua museota.

Tampereen Vasemmistonuoret kehottaa 12. tammikuuta kokoontuvaa viranomaisneuvottelua huomioimaan tamperelaisten halun säilyttää molemmat rakennukset sekä niiden vieressä sijaitsevan rautatieläisten asuinrakennuksen. Se onnistuu, kun selvitetään vaihtoehdot, joilla sekä liikenteelliset että kulttuuri- ja rakennushistorialliset seikat kyetään ottamaan huomioon tasapuolisesti.

Lisätietoja:

Tampereen Vasemmistonuorten puheenjohtaja
Noora Tapio
nooratapio0[at]gmail.com

Kuva: Wikimedia Commons / Haltiamieli