Vasemmistonuorten logo

Kannanotto – vapaa julkaistavaksi heti

Tampereen kaupunki on päättänyt korottaa bussilippujen hintoja tulevan vuoden alusta. Kaupungin joukkoliikennelautakunta päätti viime keskiviikkona korotuksista, jotka ovat osa talouden tasapainottamisohjelmaa. Kaupunginhallitus on vähentänyt joukkoliikennetukea 10 prosentilla, mikä on johtanut lippujen hintojen korotuksiin.

Korotuksia on kaikissa lipputyypeissä. Esimerkiksi aikuisten arvolipun hinta nousee 10 senttiä ja nuorten sekä opiskelijoiden lippu seitsemän senttiä. Aikuisten kausilipun hinta nousee 51 eurosta 53 euroon, nuorten ja opiskelijoiden kausilippu taas 35 eurosta 36,50 euroon.

Joukkoliikennemaksujen korotus on jälleen yksi esimerkki siitä, miten säästöohjelmalla vaikeutetaan nimenomaan vähävaraisten elämää, sillä vähävaraisilla on harvemmin varaa liikkua henkilöautolla. Niin Tampereella kuin valtakunnallisestikin juuri vähävaraiset ovat joutuneet säästötoimien maksajiksi.

“Sen lisäksi, ettei vähävaraisilla ole varaa maksaa matkalippujen korkeampia hintoja, planeetalla ei ole varaa yksityisautoilun lisääntymiseen, joka pahimmillaan voi seurata joukkoliikenteen kallistumisesta. Päästäkseen Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin Suomen on vähennettävä merkittävästi yksityisautoilua seuraavina vuosikymmeninä. Edullinen ja sujuva joukkoliikenne on edellytys tämän tavoitteen toteutumiselle”, muistuttaa Tampereen Vasemmistonuorten uusi puheenjohtaja Oskari Jokinen.

Tampereen Vasemmistonuoret vaatii kaupunkia leikkausten sijaan panostamaan joukkoliikenteeseen. Yksi selkeä parannus olisi vauhdittaa mobiililippu-uudistuksen toimeenpanemista. Mobiililippu on sujuva ja helppo tapa hankkia joukkoliikenteen lippuja ja järjestelmän käyttöönotosta on hyviä kokemuksia muista kaupungeista. Tänä vuonna toteutettu mobiililippujen hinnanalennus on HSL:n alueella lisännyt tuntuvasti matkustajamääriä.

Tampereen Vasemmistonuoret kehottaa kaupunkia katsomaan tulevaisuuteen, ei tekemään lyhytnäköisiä leikkauksia.

Lisätietoja
Oskari Jokinen
Puheenjohtaja, Tampereen Vasemmistonuoret
jokinen.oskari@gmail.com