Itä-Suomen Vasemmistonuoret (ISVN) ja Itä-Suomen Vihreä Vasemmisto (IViVa) vaativat Juha Sipilän (kesk.) hallitusta perääntymään aikeestaan leikata opintotuesta. Keväällä 2015 kaikki eduskuntapuolueet lupasivat olla leikkaamatta opintotukea. Hallitusohjelmassa kuitenkin Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset käänsivät selkänsä opiskelijoille leikkaamalla koulutuksesta ja tutkimuksesta yli 800 miljoonaa euroa.

 

Sipilän hallitusohjelman mukaan opintotuista tullaan leikkaamaan yhteensä tällä hallituskaudella 70 ja pidemmällä aikavälillä peräti 150 miljoonaa euroa, mikä on lähes neljäsosa valtion opintotukimenoista. Samaan aikaan hallitus aikoo nostaa opintorahan, asumislisän ja opintolainan yhteenlaskettua summaa 938 eurosta 1100 euroon. Opintotukiasiain selvitysmies Roope Uusitalo esittää hallitukselle opintorahan leikkaamista 80 eurolla kuukaudessa sekä opintotuen myöntämisehtojen rajua kiristämistä. Opiskelijat ovat jo tällä hetkellä ainoa väestöryhmä, joka joutuu nostamaan lainaa tullakseen toimeen. 

 

ISVN:n ja IViVa:n mukaan on nurinkurista, että julkisella velalla pelkoa lietsova hallitus pyrkii lisäämään pienituloisimman väestöryhmän yksityistä velkataakkaa. Monella alalla työllistyminen on tällä hetkellä melko epävarmaa. Niinpä moni opiskelija ei luota omaan työllistymiseensä valmistumisen jälkeen.

 

– Hallituksen suunnitelma opintorahan rajusta leikkauksesta ja lainaosuuden kasvattamisesta tekee korkeakoulutuksesta hyvätuloisten perheiden etuoikeuden. Tämä murskaa sosiaalista liikkuvuutta ja vie Suomea takaisin kohti luokkayhteiskuntaa, huomauttaa Itä-Suomen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Mónica Martins.

 

– Hallituksen on päästävä irti kuvitelmistaan, joiden mukaan opiskelijat saataisiin valmistumaan nopeammin kiristämällä jatkuvasti heidän toimeentuloaan. Opiskelijoiden heikko toimeentulo on tutkitusti opintojen hidastumisen suurin aiheuttaja, minkä takia hallituksen on tarjottava opiskelijoille porkkanaa eikä keppiä, vaatii Itä-Suomen Vihreän Vasemmiston edustajistoryhmän puheenjohtaja Emmi Alho.

 

Itä-Suomen Vasemmistonuoret ja Itä-Suomen Vihreä Vasemmisto kannattavat perustuloa, joka olisi tulevaisuudessa myös opiskelijoiden toimeentulon lähtökohta. Opiskelijoiden toimeentuloa tulisi parantaa välittömästi siirtämällä opiskelijat yleisen asumistuen piiriin, sillä opintotuen asumislisä ei nykyisellään lähimainkaan riitä vuokramenojen kattamiseen.
Hallituksen leikkauksia vastustetaan ensi viikolla kahdessakin valtakunnallisessa mielenosoituksessa Helsingissä. Itä-Suomen Vasemmistonuoret ja Itä-Suomen Vihreä Vasemmisto kannustavat ihmisiä osallistumaan SYL:n ja SAMOK:in opintotukimielenosoitukseen keskiviikkona 9.3. ja Joukkovoima-mielenosoitukseen lauantaina 12.3. Mielenosoituksiin järjestetään kuljetuksia laajasti Itä-Suomesta.