Itä-Suomen Vasemmistonuoret kritisoi mediassa heränneen keskustelun sävyä kauppojen aukioloaikojen vapautuksen seurauksista. Elokuun alussa uutisoitiin laajalti, miten uudistusten myötä kaupanalalle on syntynyt yli 2000 uutta työpaikkaa. Järjestön mukaan uudistuksien tuloksia on esitetty mediassa yksipuolisesti ja valikoivasti jättäen uudistuksien varjopuolet vähälle huomiolle. Itä-Suomen Vasemmistonuoret muistuttaa, että kaupanpäällisinä on tapahtunut lähes saman suuruinen työpaikkojen hävikki pienten ja yrittäjävetoisten kauppojen osalta – tämä selviää myös Kaupan liiton itsensä julkaisemista asiakirjoista.

Itä-Suomen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Monica Martinsin mukaan uudistus on palvellut lähinnä suuria, K- ja S-ryhmien hallinnoimia kauppaketjuja jättäen pienemmille tekijöille ankeamman ympäristön yritystoiminnan jatkamiseksi.

”Kuluttajien elämän helpottamisen ja valinnanvapauden lisäämisen varjolla on heikennetty työntekijöiden ja pienyrittäjien asemaa ja toimittu jälleen kerran vain suurimpien yritysten ehdoilla. Samaan aikaan hallitus valmistelee sunnuntailisien poistoa, mikä sattuisi kipeästi muun muassa kaupan alan matalapalkkaisiin työntekijöihin.”

Uudistusta kaupattiin kuluttajille populistisesti mahdollisuutena päästä ostoksille milloin hyvänsä, koska uusliberalistisessa yhteiskunnassa ei suurempaa vapautta kyetä kuvittelemaan. ”Kuluttamisen vapaus ei ole välttämättä vapautta kaikille”, toteaa Martins. ”On todennäköistä, että kaupan alan keskittyminen kiihtyy, mikä on esimerkiksi pitkien välimatkojen alueilla ongelmallista kuluttajienkin kannalta. On täysin yhdentekevää, onko mahdollista ostaa eineksiä aamuyöstä, jos kauppaan on kymmenien kilometrien matka.”