Itä-Suomen Vasemmistonuoret vaatii loppua marjanpoimijoiden riistolle sekä yrittäjiä vastuuseen poimijoiden kaltoinkohtelusta.

Tiistaina 8.8.2017 sanomalehti Karjalainen uutisoi, että ulkomaalaisia marjanpoimijoita maahantuonut yritys on hylännyt 40 marjanpoimijaa Pohjois-Karjalaan Tuupovaaran kylälle. Yrityksistä huolimatta yrittäjään ei ole saatu yhteyttä ja pääasiassa Ukrainasta ja Virosta kotoisin olevat marjanpoimijat ovat nyt paikallisen seurakunnan avun varassa. 

 

Itä-Suomen Vasemmistonuoret pitää törkeänä ulkomaisten marjanpoimioiden kohtelua, jossa yrittäjät ulkoistavat marjanpoiminnan riskit suojattomille poimijoille, mutta käärivät toiminnan voitot. Poimijoiden työsuhdeturvaa ei ole vieläkään parannettu, vaikka aiheesta on käyty keskustelua jo useita vuosia. 

“Odotimme, että auttamalla thaimaalaisia marjanpoimijoita heidän ongelmissaan Kainuussa pari vuotta sitten olisimme nostaneet alan ongelmia tarpeeksi näkyville ja saaneet aikaan parannuksia, mutta nyt käsillä oleva tapaus osoittaa, ettei alalla ole tehty tarpeellisia parannuksia.”, järjestö toteaa. 

Itä-Suomen Vasemmistonuoret vaatii nopeaa apua hädässä oleville marjanpoimijoille ja yrittäjän saattamista vastuuseen hylkäämisestä. 

Marjanpoiminta-alan pelisääntöjä on selkeytettävä rinnastamalla marjanpoiminta työsuhteessa tehtävään työhön. Työnantajan tulee olla velvollinen tarjoamaan poimijoille lakisääteisen työterveyshuollon, työajat, asiaan kuuluvat lomat, vakuutukset, inhimilliset työolot, majoituksen ja takuupalkan. 

Nykyinen järjestelmä, jossa marjanpoimijat joutuvat nostamaan velkaa päästäkseen poimimaan marjoja ja elämään epäinhimillisissä oloissa on kestämätön. Useat marjanpoimijat eivät vuolaista lupauksista huolimatta rikastu marjanpoiminnalla, vaan joutuvat palaamaan takaisin kotimaahansa velkaantuneina. Itä-Suomen Vasemmistonuoret vaatii tilanteeseen kaivattua muutosta ja peräänkuuluttaa eettistä työvoimapolitiikkaa.