Sipilän hallitus on jo aiemmin heikentänyt turvapaikanhakijoiden perusoikeuksia. Tunnetuimpiin rötöksiin kuuluvat automaattisesta oikeusavusta luopuminen turvapaikanhaussa sekä valitusaikojen lyhentäminen. 

Myös Maahanmuuttoviraston toiminta turvapaikkahakemusten käsittelyssä on ollut jo pitkään kyseenalaista. Viime kuussa uutisoitiin, miten ranskalainen tuomioistuin oli päättänyt, ettei Suomeen tulisi palauttaa irakilaisia turvapaikanhakijoita. Suomesta on riski joutua karkotetuksi Irakiin ja tuomioistuin on linjannut Irakin olevan turvaton. Maahanmuuttovirasto on Afganistanin suhteen päivittänyt turvallisuusluokitustaan, mutta Irakia pidetään yhä suurelta osin turvallisena. 

Nykytilanne on häpeällinen ihmis- ja perusoikeuksien toteutumisen kannalta ja kertoo siitä miten Sipilän hallitus edelleenkin taipuu rasismin ja muukalaispelon edessä pakolaispolitiikassaan. 

Itä-Suomen Vasemmistonuoret vaatii palautusten keskeyttämistä ja puutteellisesti käsiteltyjen turvapaikkahakemusten uusintakäsittelyä. Kysymyksessä ovat ihmisten henget eikä virheisiin siis ole varaa.