Kansainvälisen yhteisön on pysäytettävä Turkin ja sen jihadistiliittolaisten hyökkäys Pohjois-Syyrian demokraattista itsehallintoaluetta Rojavaa vastaan. Turkki on lukuisten raporttien mukaan aloittanut valtaamassaan Afrinin kaupungissa etnisen puhdistuksen, jonka uhriksi on joutuneet alueen kurdiasukkaat. Jihadistijoukot ovat raporttien mukaan ryöstäneet ja hävittäneet pakoon lähteneiden koteja. Kymmenet tuhannet ovat paenneet kaupungista – ja moni heistä jo toista kertaa, sillä ihmisiä ympäri Syyriaa on hakenut suojaa Afrinista. Ennen hyökkäystä jopa yli puolet kaupungin asukkaista oli pakolaisia.

Euroopan Unionin ja Suomen hiljaisuus Turkin laittomien sotatoimien suhteen palauttaa karulla tavalla mieleen ajatuksen “linnoitus-Euroopasta” ja on samalla karmea esimerkki sen inhimillisestä hinnasta. EU solmi kaksi vuotta sitten Turkin kanssa sopimuksen, joka on merkittävästi vaikeuttanut pakolaisten pääsyä Lähi-idästä Eurooppaan. Herää epäilys, kiristääkö Turkki sopimuksella Euroopan hiljaiseksi. Siinä tapauksessa Euroopan rikos ihmisyyttä vastaan olisi kaksinkertainen: paetakseen vastuuta Lähi-idän sotien pakolaisista se on valmis uhraamaan monikulttuurista ja sekulaaria demokratiaa alueella kehittäneet kurdit.

Tilanne on kriittinen, sillä sotatoimet ovat täydessä vauhdissa. Suomen on keskeytettävä välittömästi asevienti Turkkiin.  EU-tasolla on painostettava Turkkia kaikkia diplomaattisia keinoja käyttäen ja pakotteiden uhalla lopettamaan sotatoimet Syyriassa ja vetäytymään Afrinista. On myös Turkin vastuulla, että sen tukemat jihadistijoukot poistuvat alueelta rauhallisesti.

Vastuu on meidän yhteinen: on vaadittava rauhaa!