Itä-Suomen Vasemmistonuoret iloitsee Pride-liikkeen voimistumisesta Itä-Suomessa. Uutena tulokkaana Pride-kartalle ilmestyi viikonloppuna Kouvola, jossa järjestömme marssi ylpeänä yhdessä yli 500 ihmisen kanssa. Päivän päättäneessä puistojuhlassa riitti vilskettä iltaan asti.

Pride on mielenosoituspäivä ja ihmisoikeustapahtuma, jolloin puolustetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja juhlitaan ihmisten moninaisuutta. Joensuussa Hohto-kulkueen nimellä kulkenutta Pride-tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 2004, ja se kasvoi maakunnan laajuiseksi Pohjois-Karjala Prideksi vuonna 2016. 

Itä-Suomen Vasemmistonuorten mielestä Pride-tapahtumat ovat tärkeä askel kohti jokaisen oikeutta olla oma itsensä, mutta kuntien ja kaupunkien arkipäivän toiminnoissa mitataan se, miten vähemmistöjen näkökulma todella huomioidaan. Esimerkiksi terveydenhuollon, neuvolapalveluiden ja koulujen henkilökunta on koulutettava kohtaamaan sateenkaari-ihmisiä perheineen. Entä osataanko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat ikäihmiset ottaa huomioon vanhuspalveluissa? Vähemmistöjen näkökulma olisikin Itä-Suomen Vasemmistonuorten mielestä otettava huomioon kaikessa päätöksenteossa.

Arvoiltaan vapautuvassa maailmassa syrjimättömyys ja yhdenvertaisuuden kunnioittaminen on alueiden elinvoimaisuuden ehto. Poismuuton kanssa painivalle Itä-Suomelle on erityisen tärkeää osoittaa olevansa turvallinen koti jokaiselle ihmiselle. Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään osaajaa – lääkäriä, taiteilijaa tai työläistä – syrjivän kulttuurin takia.

Kuva: Miia Sirén