Ihmisiä istuu terassilla, jotkut heistä viittaavat.

Vasemmistonuorten sisäinen keskustelu ja työskentely tapahtuu Vanukeskustelussa!

Vanukeskustelu on Zulip-alustalla. Uusi käyttäjä tarvitsee kirjautumiseen Vanu-id:n, joka pohjautuu jäsenrekisteriimme. 

Kirjaudu sisään Vanukeskusteluun selaimella
Kirjaudu sisään VanuExtraan

Lataa Zulip-app tietokoneelle ja kännykkään
Ohjeita Zulipin käyttöön (englanniksi)
 

Tällä videolla Arto kertoo miten pääset Vanukeskusteluun ja miten Vanukeskustelu toimii.

Tällä toisella videolla Arto opastaa Zulipin mobiilisovelluksen saloihin.

 

Tällä sivulla:

Ohje: Vanu-id

Ohje: Kirjautuminen

Ohje: Vanukeskustelun käyttö

Säännöt

Tuen yhteystiedot

 

 

Ohje: Vanu-id

Vanu-ID on jokaisen Vasemmistonuorten jäsenen henkilökohtainen käyttäjätunnus Vasemmistonuorten digitaalisiin palveluihin. Vanu-ID:ta käytetään mm. Vasemmistonuorten jäsenrekisterissä olevien henkilötietojen muuttamiseen ja Vanukeskusteluun kirjautumiseen. Vanu-ID otetaan käyttöön Vasemmistonuorten Vanuextrassa.
 
1. Mene osoitteeseen extra.vanu.fi ja klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa Sisään-kohtaa.

Näyttökuva ylläolevista ohjeista.

2. Siirry Pyydä uutta salasanaa -välilehdelle. Syötä ruutuun sähköpostiosoitteesi, jonka ilmoitit liittyessäsi jäseneksi (tai se sähköpostiosoite, jonka olet liittymisen jälkeen pyytänyt päivitettäväksi Vasemmistonuorten jäsenrekisteriin) ja klikkaa “Lähetä uusi salasana sähköpostitse”.

Jos et ole Vasemmistonuorten jäsen, mutta osallistut Vasemmistonuorten tapahtumaan ja sinua on ohjeistettu liittymään Vanukeskusteluun, käytä sitä sähköpostiosoitetta, jonka annoit ilmoittautuessasi tapahtumaan.

Näyttökuva ylläolevista ohjeista.

3. Saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta voit asettaa itsellesi salasanan. Aseta salasana Vanuextrassa ja kirjaudu Vanuextraan sisään. Vanu-ID:si on käyttövalmis!

4. Näet Vanu-ID:si Vanuextrassa ollessasi sisäänkirjautunut. Vanu-ID:n käyttäjätunnus koostuu viidestä numerosta. Salasanan olet asettanut itse.

Näyttökuva ylläolevista ohjeista.

 

Vanu-ID toimii käyttäjätunnuksenasi seuraaviin Vasemmistonuorten tarjoamiin palveluihin:

- Vanuextra (https://extra.vanu.fi) – Extranet, jossa voit muokata omia jäsenrekisterissä olevia henkilötietojasi, mukaanlukien sähköpostiosoitettasi ja Vanu-ID:n salasanaa. Extraan voi kirjautua myös jäsenrekisterissä olevaa sähköpostiosoitetta käyttäen.

- Vanukeskustelu (https://keskustelu.vanu.fi) – Sisäinen keskustelufoorumi, joka on Vasemmistonuorten sisäisessä viestinnässä käytettävä ensisijainen alusta. Vanukeskustelu toimii Zulipissa. 

- Vanumood (https://mood.vanu.fi - Oppimisalusta, jossa sähköisiä kursseja ja tiedostopankki. Vanumood käyttää Moodlea.

 

Ohje: Kirjautuminen

Internet-selain
 1. Mene selaimella osoitteeseen https://keskustelu.vanu.fi
 2. Sisäänkirjautuminen: käyttäjätunnus (username) on Vanu-ID:si ja salasana (password) on Vanuextrassa asettamasi salasana
 
 

Tietokoneen ohjelma
 1. Lataa Zulip-ohjelma osoitteesta https://zulipchat.com/apps/
 2. Asenna ohjelma  tietokoneellesi
 3. Paina "I have a Zulip account"
 4. Kirjoita kohtaan "Organization URL" teksti
“keskustelu.vanu.fi”
 5.
Sisäänkirjautuminen: käyttäjätunnus on Vanu-ID:si ja salasana on Vanuextrassa asettamasi salasana
 

Kännykän sovellus
 
1. Etsi sovelluskaupasta ilmainen Zulip-sovellus
 2. Asenna Zulip kännykkääsi
 3. Paina "I have a Zulip account"
 4. Kirjoita Organization URL -kohtaan teksti "keskustelu.vanu.fi”

 5. Sisäänkirjautuminen: käyttäjätunnus (username) on Vanu-ID:si ja salasana (password) on Vanuextrassa asettamasi salasana

Ohje: Vanukeskustelun käyttö

 

Kanavat (streams)
 Keskustelu tapahtuu eri aihepiireihin jaetuilla yksityisillä ja julkisilla kanavilla.

Oletuskanavat

Nämä ovat julkisia kanavia, joille jokainen Vanukeskustelun käyttäjä lisätään.

 • Yleiskeskustelu asiallisesti

 • Yleiskeskustelu rennosti

 • Esittäytyminen

 • Säännöt

 • Vanukeskustelun käyttö

 

Julkiset kanavat

Nämä ovat julkisia kanavia, joille kuka tahansa Vanukeskustelun käyttäjä voi liittyä. Listaus löytyy kanavien asetuksista. Myös kuka tahansa kanavan jäsen voi lisätä uuden jäsenen.

 • Etelä-Suomen Vasemmistonuoret

 • Hämeen Vasemmistonuoret

 • Itä-Suomen Vasemmistonuoret

 • Kainuun Vasemmistonuoret

 • Keski-Suomen Vasemmistonuoret

 • Lapin Vasemmistonuoret

 • Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuoret

 • Satakunnan Vasemmistonuoret

 • Varsinais-Suomen Vasemmistonuoret

 

Yksityiset kanavat
 

Vanukeskustelussa on mittava määrä yksityisiä kanavia sellaisia keskusteluja varten, jotka ovat vain rajatuille vastaanottajille. Niitä ei voi löytää, vaan mukaan pääsee vain jos joku kanavan jäsen lisää uuden jäsenen. Jos tarvitset tällaista yksityistä kanavaa, voit luoda sellaisen vapaasti. Uusi kanava luodaan menemällä kanavien asetuksiin. Älä luo julkista kanavaa ilman juttelua ylläpidon kanssa, sillä haluamme rajata niiden määrää.
 

Aiheet (topics)

Kanavien sisällä keskustelu jakaantuu rajatumpiin aiheisiin. Aiheet näkyvät listana kanavien sisällä.

Uuden aiheen saa luotua kirjoittamalla keskusteluaiheen otsikon Aihe-kenttään uutta viestiä kirjoittaessa.

Kuka tahansa keskustelija voi luoda aiheen, ja niitä kannattaakin luoda uusi aihe matalalla kynnyksellä. Viestien aiheita voi muokata jälkikäteen ja ylläpitäjät voivat yhdistellä aiheita toisiinsa.
 

Yksityisviestit

Voit lähettää muille keskustelijoille yksityisviestejä. Voit myös tehdä yksityisviestiryhmiä lähettämällä yksityisviestin esimerkiksi viidelle ihmiselle samaan aikaan. Jos lähettelet usein samalla ryhmälle viestejä eri aiheista, kannattaa harkita yksityistä kanavaa.

 

Säännöt

Vanukeskustelun tarkoitus on tarjota jäsenille ja työntekijöille turvallinen keskustelu- ja tiedotuspaikka. Alustalla keskustellaan ja tiedotetaan järjestön toiminnasta ja suunnitellaan sitä. Ryhmässä myös käydään keskustelua ajankohtaisista yhteiskunnallisista aiheista. Myös viihteellisemmille aiheille on oma kanava alustalla.

Alustalle on pääsy kaikilla Vasemmistonuorten jäsenillä ja työntekijöillä. Alustan tietyille kanaville on satunnaisesti tilapäinen pääsy myös ulkopuolisille henkilöille (esimerkiksi sellaisen tapahtuman aikana, jonka osallistujina on muitakin kuin Vasemmistonuorten jäseniä).

Keskustelua käydään omilla nimillä. Käyttäjien nimitiedot tulevat suoraan Vasemmistonuorten jäsenrekisteristä. Jos nimi muuttuu rekisterissä se päivittyy myös Vanukeskusteluun. Entisten jäsenten kirjoittamat viestit jäävät näkyviin, mutta tiedot kirjoittajasta poistuvat.

Ryhmässä noudatetaan hyviä käytöstapoja ja panostetaan kunnioittavaan keskusteluun. Pyri tulkitsemaan muiden viestejä siten, että ne ovat hyväntahtoisia. Intohimoinen keskustelu ja erimielisyys on luvallista, jopa suotavaa. Luvatonta on sitä vastoin syrjintä ja häirintä kaikissa muodoissaan. Seksistinen, ableistinen, rasistinen ja homo-, trans- ja bifobinen kommentointi, muiden mielipiteiden, kokemusten tai persoonan väheksyminen ja pilkkaaminen sekä pahantahtoinen ja muiden keskustelijoiden tietämättä tapahtuva kuvakaappauksien jakaminen ryhmän ulkopuolelle on kiellettyä.

Keskustelijan tulee ottaa huomioon, että muut eivät välttämättä suhtaudu esimerkiksi päihteistä ja seksuaalisuudesta puhumiseen samalla tavalla kuin hän. Väärinkäsitysten välttämiseksi erityistä huomiota tulee kiinnittää myös siihen, minkälaista huumoria kannattaa kirjoitettuna esittää.

Alustan moderaattoreina toimivat keskusjärjestön työntekijät. He valvovat hyvän keskusteluilmapiirin ylläpitoa. Moderaattorit puuttuvat tarvittaessa keskusteluun ja päättävät yhdessä huomautuksen antamisesta sääntöjen rikkojalle sekä alustalta poistamisesta, mikäli sääntöjen rikkominen jatkuu huomautuksista huolimatta. Moderaattori voi omalla päätöksellään sulkea keskustelun väliaikaisesti asian käsittelyn ajaksi.

Alustan käyttäjillä on velvollisuus puuttua turvallista keskustelukulttuuria rikkovaan käytökseen. Puuttua voi ottamalla asian puheeksi kommentilla keskustelussa tai ottamalla yhteyttä moderaattoriin.

Keskustelu käydään sille kuuluvalla kanavalla. Moderaattorit ja alustan käyttäjät voivat tarvittaessa ohjeistaa keskustelun siirtämistä väärältä kanavalta oikealle. Keskusjärjestön työntekijät luovat tarvittaessa ja pyydettäessä uusille aiheille uudet kanavat.

 

Tuen yhteystiedot

Jäsenyyteen liittyvät kysymykset
 Toiminta- ja toimistosihteeri
 045 348 5499
 toimisto[at]vasemmistonuoret.fi

Tekninen tuki ja moderointi
 Keskustoimiston työntekijät
 #Vanukeskustelun käyttö -kanava Vanukeskustelussa