Stevarit kuriin! Loppu vartijaväkivallalle!

Viime viikkoina on uutisoitu paljon järjestyksenvalvojien ja vartijoiden tekemästä julmasta väkivallasta juna-asemilla, kauppakeskuksissa ja metrossa. Uutisointi on keskittynyt lähinnä Avarn Securityyn, jonka työntekijöitä epäillään yli 20 tapauksesta toukokuun ja joulukuun väliseltä ajalta vuonna 2022. Ongelmat eivät kuitenkaan kosketa vain yhtä yritystä vaan koko toimialaa.

Eilen Espoossa kauppakeskus Isossa Omenassa Securitaksen neljä vartijaa taltuttivat naisen maahan niin että he makasivat hänen päällään. Silminnäkijöiden mukaan nainen menetti tajunsa ja ohikulkijoiden elvytysyrityksistä huolimatta hän menehtyi. Poliisi epäilee parhaillaan useita vartijoita kuolemantuottamuksesta.

Etelä-Suomen Vasemmistonuoret on seurannut uutisointia järkyttyneenä ja huolestuneena. Ilmiselvästi alan valvonta on pettänyt pahasti. On syytä kyseenalaistaa myös se miksi vartiointiyritysten annetaan tehdä voittoa pahoinpitelemällä ihmisiä julkisissa ja yksityisissä tiloissa. Alan koulutusta on pakko kehittää ja alan sisäiset asenteet korjata. On syytä harkita vartioinnin siirtämistä vain ja ainoastaan julkiseksi toimialaksi, kieltäen voittoa tavoitteleva yritystoiminta alalla.