Taustalla neljä yhteenliitettyä kättä, etualalla teksti "Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja rasismin tulee kuulua historiaan!"

Kannanotto - vapaa julkaistavaksi heti

Tämän viikon maanantaina alkoi valtakunnallinen rasisminvastainen viikko. Torstaina 21.3. vietetään myös YK:n rasisminvastaista päivää vuonna 1960 surmattujen eteläafrikkalaisten mielenosoittajien muistoksi. Hämeen vasemmistonuoret vaatii, että suomalaiset viranomaiset puuttuvat rakenteissaan piilevään rasismiin ja äärioikeistolaisen toiminnan hyssyttelyyn.

Rasisminvastaisen työn positiivisesta kehityksestä huolimatta rasismi on säilynyt voimakkaana myös suomalaisessa yhteiskunnassa. Vuoden 2018 lopulla julkaistussa tutkimuksessa Suomen todettiin olevan kahdentoista EU-maan joukosta kaikkein rasistisin maa afrikkalaistaustaisia ihmisiä kohtaan. Lähes kaksi kolmannesta kyselyyn vastanneista totesi joutuneensa rasistisen häirinnän kohteeksi viimeisen viiden vuoden aikana. Poliisin ja tullin on epäilty syyllistyneen etniseen profilointiin, jonka lisäksi poliisin suljetussa sosiaalisen median ryhmässä on viljelty räikeän rasistisia näkemyksiä.

Vuodesta 2015 lähtien laita- ja äärioikeiston aktiivisuus on ollut kasvussa. Erilaiset äärioikeistolaiset ryhmät ovat aktivoituneet kaduilla sekä lisänneet turvattomuutta niin maahanmuuttajataustaisten kuin kantasuomalaistenkin keskuudessa. Perussuomalaiset pääsivät vaalivoittonsa turvin Sipilän hallitukseen, joka kiristi Suomen maahanmuuttopolitiikkaa. Äärioikeisto on ollut valmis myös suoraan väkivaltaan, kun Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) aktiivi pahoinpiteli kuoliaaksi ryhmää kritisoineen ohikulkijan vuonna 2016.

Suojelupoliisi on todennut vuoden 2018 turvallisuuskatsauksessaan PVL:n merkittävimmäksi kotimaiseksi ääriryhmäksi ja syksyllä 2018 Turun hovioikeus ylläpiti käräjäoikeuden päätöksen lakkauttaa järjestö. Vaikka järjestö on päätetty lakkauttaa jo kahdessa oikeusasteessa, se kampanjoi yhä näkyvästi kadulla, viimeksi noin viikko sitten Turussa jakaen muiden puolueiden vaalimainoksiksi naamioitua propagandaansa. Poliisin olisikin syytä käyttää sen valtuuksiin kuuluvaa pelisilmää, jotta natsit eivät voisi vapaasti ottaa julkista tilaa haltuunsa, huomauttaa Hämeen vasemmistonuorten puheenjohtaja Oskari Jokinen.

Suomalaisen laitaoikeiston synkkä väri nousi esiin myös Uudessa-Seelannissa viime viikolla tapahtuneen Christchurchin terrori-iskun myötä. Sen sijaan, että muslimeihin kohdistuva rasistinen väkivalta olisi tuomittu, tyytyi suomalainen laitaoikeisto eduskuntapuolueen edustajia ja kannattajia myöten ilkkumaan ja vähättelemään asiaa. On selvää, ettei rasisminvastainen työ ole tullut päätökseensä.

Äärioikeistolaista ja rasistista toimintaa voidaan kuitenkin vastustaa niin Suomessa kuin muissakin länsimaisissa yhteiskunnissa. Solidaarisuudella, empatialla ja järkiperäisellä politiikalla voidaan vastustaa polarisaatiota, joka ruokkii rasistisia asenteita. Poteroitumisen sijasta meidän tulee panostaa humaaniin maahanmuuttopolitiikkaan, jotta maahanmuuttajien on mahdollista päästä mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja rasismin tulee kuulua historiaan!

 

Lisätiedot
Oskari Jokinen
Puheenjohtaja, Hämeen Vasemmistonuoret
jokinen.oskari@gmail.com