Kotkan pyöräpajalla pohdittiin tietä ulos umpikujasta, johon kapitalistinen voitontavoittelu on meidät johtanut.

Ilmastonmuutos ei pysähdy yksilöiden kulutusvalinnoilla. Talousjärjestelmämme on remontoitava perustuksia myöten.

Ratkaisut ilmastonmuutokseen nähdään usein suotta kurjistumisena ja elämänlaadun heikentymisenä. Miksi emme suhtautuisi aikamme suurimpaan muutokseen mahdollisuutena parantaa elämänlaatua? Esimerkiksi jakamalla työtä oikeudenmukaisemmin, tavallisten ihmisten työllisyys paranee, vapaa-aika lisääntyy ja varallisuuserot tasoittuvat. Aineellisen kulutusjuhlan sijaan opimme nauttimaan kulttuurista ja yhdessäolosta.

Ihmiskunta elää historiallisen vaurauden keskellä. Tällä hetkellä tuo vauraus on kuitenkin jakautunut äärimmäisen epätasaisesti. Tänään (20.1.2020) julkaistun kansalaisjärjestö Oxfamin raportin mukaan - vain 2150 rikkainta ihmistä omistaa yksin enemmän varallisuutta kuin 60 % planeetta Maan asukaista.

Niinpä taloudelliset edellytykset tarvittavien muutosten tekemiseen ovat olemassa, kunhan vain otamme ne haltuumme. On lopetettava ylikansallisten suuryhtiöiden, pankkiirien ja pörssipelureiden yksinvalta talouteen. Siis kapitalismina tunnettu talousjärjestelmä. Kapitalismi, joka kohtelee ihmisiä ja luontoa rajattomasti riistettävänä kulutustavarana. Kapitalismi, joka on johtanut räikeään eriarvoisuuteen ja koko planeettaa uhkaavaan ympäristökriisiin.

Kapitalismi, jonka ratkaisu ilmastonmuutokseen on eriarvosuuden syventäminen ja rikkaiden linnoittautuminen omiin yhteisöihinsä. Siis poliisivaltio, resurssisodat ja vahvimman valta.

Utopiakeskusteluun Kotkan pääkirjastolla osallistui filosofi Keijo Lakkala ja Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh.
Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh ja filosofi Keijo Lakkala keskustelivat Kotkan pääkirjastolla 18.1. Utopia ilmastokamppailun välineenä -tilaisuudessa. Kuva: Suvi Silvala

Itä-Suomen Vasemmistonuoret avaa keskustelun vaihtoehdoista järjestämällä kevään mittaan Itä-Suomessa Utopia ilmastokamppailun välineenä -keskusteluiltoja, joissa pohdimme oikeudenmukaisia teitä ulos umpikujasta, johon kapitalistinen voitontavoittelu on meidät ajanut.