Haalistetun Saamen lipun päällä Lavanun punakultainen porotähtilogo ja kannanoton otsikko neljällä eri kielellä.

Buori sámi álbmotbeaivvi!

Pyeri säämi aalmugpeivi!

Šiõǥǥ saaʹmi meersažpeiʹvv!

Hyvää saamelaisten kansallispäivää!
 

Sunnuntaina 6.2.2022 vietetään saamelaisten kansallispäivää. Yli sata vuotta sitten järjestettiin ensimmäinen pohjoismainen saamelaiskokous, jonka aiheet toistuvat yhä tänä päivänä: koulunkäynti, maiden käyttö ja poronhoito.

Kolonialismi ei ole kadonnut, se toistuu yhä syrjintänä, kaivosyhtiöiden tuhotöinä, alkuperäiskansojen oikeuksien rikkomisena ja vallankäyttönä saamelaisia koskettaviin asioihin. Länsimaiden kulutuskulttuuri vauhdittaa ilmastokriisiä, jolla on jo tällä hetkellä tuhoisat vaikutukset saamelaisten kulttuurille. Sápmi on edelleen vain kaunista, asuttamatonta erämaata, jota voidaan käyttää kapitalistisen kasvun välineenä.

Vaikka asiat menevät eteenpäin, niin se tapahtuu liian hitaasti. Suomi ei edelleenkään ole ratifioinut ILO169 -sopimusta ja kansanedustajien suusta tulee twiittejä, joissa Saamelaiskäräjiä verrataan apartheidiin. Palveluiden saaminen omalla äidinkielellä on haastavaa eikä opetusmateriaalia löydy. Rahoitukset ovat kausittaisia, vaikka me tiedämme, ettei elvytystyötä pystytä tekemään ilman pysyviä resursseja. Lait eivät anna aitoa mahdollisuutta vaikuttaa maiden käyttöön ja päätökset tehdään yritysten ja valtaväestön ehdoilla. Sápmin asiosta päättää muut, kuin he itse.

Lapin vasemmistonuoret vetoavatkin teistä jokaiseen, päättäjistä juuri sinuun joka tätä luet: ota selvää ja aja ihmisoikeuksia aidosti, ei vain juhlapuheissa. Saamelaisten ei tule elää jatkuvassa löysässä hirressä, jonka suomalaiset heidän kaulaansa ovat ripustaneet.