Otsikon takana Saamen lippu ja pulpetteja luokkahuoneessa. Alareunassa viiden Lapin poliittisten nuorisojärjestöjen logot

Rovaniemen kaupunki on päättänyt siirtää peruskoululaisten saamen kielen opiskelun koulupäivän ulkopuolelle. Opetus on järjestetty aikaisemminkin enimmäkseen etäopetuksena, mutta nyt kaupunki aikoo siirtää vastuun oppilaan valvonnasta vanhemmille. Oppitunnit koulupäivän ulkopuolella kuormittavat lasten lisäksi vanhempia ja haittaavat lasten harrastuksia.

- Kaupunki ja koulut ovat loppukädessä vastuussa siitä, että lapset saavat heille kuuluvaa lakisääteistä opetusta. Oppitunnit tulee sijoittaa joko koulupäivän ajalle tai sen yhteyteen niin, että oppilaan valvonta tulee koululta. On kestämätöntä vanhempien ja erityisesti lasten kannalta, että lapset tekevät koulutöitä itsenäisesti vapaa-ajallaan, muistuttavat Lapin nuorisojärjestöt.

Saamelaisvanhemmat ovat vuosia taistelleet Rovaniemen kaupungin kanssa saamen kielen opetuksen järjestämisestä. Lapin nuorisojärjestöt pitävät saamen kielen opetusta arvokkaana ja vaativat, että Rovaniemen kaupunki ottaa vastuun saamen kielen opiskelijoista ja järjestää heille kuuluvan opetuksen koulupäivän yhteydessä.

Mari Ikonen
puheenjohtaja, Lapin vasemmistonuoret

Evilla Lumme
puheenjohtaja, Lapin Kokoomusnuoret

Samuli Valkama
puheenjohtaja, Lapin vihreät nuoret ja opiskelijat

Elli Tuominen
puheenjohtaja, Lapin Keskustanuoret

Maija Mietala
puheenjohtaja, Pohjois-Suomen Demarinuoret

See less