Kannanoton otsikko punaisella taustalla. Otsikon alapuolella on Lapin vasemmistonuorten porotähtilogo.

Halloweenin rantauduttua Suomeen löytää naamiaisasuja melkein jokaisesta päivittäistavarakaupasta. Valitettavasti yhä 2020-luvulla pintansa pitävät sorrettujen kansojen kulttuurisia elementtejä jäljittelevät halvat kopiot. Siinä missä valkoinen länsimaalainen ihminen voi yhden illan hassutella feikkirastoissaan, sulkapäähineessään, saamenpuvussa tai sheikkiasussaan, on monelle sorretulle kyse oman kulttuurin viimeisistä rippeistä tai piirteistä, jonka takia koetaan syrjintää.

- Kulttuurisessa omimisessa on kyse valta-asemien ylläpidosta. Kun vuosituhansia vallassa olleet tekevät heidän sortamiensa kulttuurilla rahaa hyötyäkseen itse, on kyse silkasta varastamisesta. Ei voida vedota toisten kulttuurien kunnioittamiseen, kun ainoa hyötyjä on yritys eikä sorretty yhteisö, toteaa Lapin vasemmistonuorten puheenjohtaja Mari Ikonen.

Lapin vasemmistonuoret haastaa naamiaisasuja myyvät yritykset luopumaan stereotypioita vahvistavien ja sortoa jatkavien asujen myynnistä. Yrityksen on turha puhua tasa-arvosta niin kauan, kun sortavia rakenteita pidetään yllä.

- Meillä riittää vielä töitä valtarakenteiden purkamisessa. Siksi onkin tärkeää, että meistä jokainen, niin yritys kuin yksittäinen ihminenkin, kantaa vastuunsa tasa-arvotyössä ja pohtii kriittisesti omia toimintamallejaan, kiteyttää varapuheenjohtaja Iida Vahtola.

Lapin vasemmistonuoret kokoontuivat syyskokoukseen 31.10.2020 ja valitsivat puheenjohtajiston ja uuden hallituksen. Puheenjohtajaksi valittiin Mari Ikonen Rovaniemeltä ja varapuheenjohtajaksi Iida Vahtola Kemistä. Hallituksen jäseniksi valittiin Jussi Öman ja Juho Lintinen Rovaniemeltä, Elina Perkaus Torniosta sekä Ella Posti Kemistä. Varajäseniksi valittiin Mona Eskelinen Rovaniemeltä sekä Eetu Jäppinen ja Anni-Sofia Niittyvuopio Utsjoelta.