Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuoret vaatii turvapaikanhakijoiden pakkopalautusten keskeyttämistä, kunnes maahanmuuttoviraston toiminnasta on tehty riippumaton selvitys. 

”Virasto on selvästi epäonnistunut työssään, sillä Suomesta poislähetettyjä on palautusmaassa kohdannut väkivallan uhka tai pahimmillaan kuolema. Selvityksessä on kiinnitettävä huomiota muun muassa siihen, onko Migrillä ollut riittävät resurssit kunnolliseen turvapaikkahakemusten käsittelyyn ja luotettaviin arvioihin maiden turvallisuudesta”, sanoo järjestön puheenjohtajana jatkava Riikka Matilainen. 

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuoret muistuttaa, että viime kädessä vastuu turvapaikkapolitiikasta ja maahanmuuttoviraston toiminnasta on Sipilän hallituksen. Hallitus on kiristänyt turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusapuun, lyhentänyt valitusaikoja ja poistanut mahdollisuuden humanitääriseen suojeluun. ”Nämä toimet rikkovat ihmisoikeussopimuksien henkeä, jos ei kirjaintakin vastaan. Maahanmuuttoviraston työntekijät ovat kertoneet myös kokeneensa poliittista painostusta hallituksen suunnalta. Suomi ei saa maa, josta joudutaan pakenemaan muualle Eurooppaan”, jatkaa Matilainen. 

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuoret järjesti Kukaan ei ole laiton -mielenosoituksen pakkopalautuksia vastaan Oulussa 7.4. Mielenosoitukseen osallistui noin 30 henkeä. Samana päivänä pidetyssä vuosikokouksessaan järjestö valitsi hallituksensa puheenjohtajaksi Riikka Matilaisen ja varapuheenjohtajaksi Oskar Olaussenin. Hallituksen muut jäsenet ovat Elli Yrjänä, Iinamaja Sala ja Henri Lepistö sekä varajäsenet Matthew O’Loughlin ja Anna Maimanen.