Varsinais-Suomen Vasemmistonuoret: kalliit hävittäjähankinnat uhka hyvinvoinnille 

Tänä viikonloppuna 6.-7.6. Turussa järjestettävä Turku Air Show tuo kaupunkiin suuren joukon aseteollisuuden yrityksiä, jotka koettavat kaupata Suomelle hävittäjiään. Ilmailunäytökset ovat parhaimmillaan harmitonta hupia koko perheelle. Mutta Turku Air Shown pimeänä puolena on toimia tilaisuutena, jossa suuret aseteollisuuden toimijat pääsevät vaikuttamaan suoraan kansan ja päättäjien mielipiteisiin.

Tämä saattaa kyseenalaiseksi hallituksen julistaman F-18 Hornetin seuraajan tarjouskilpailun puolueettomuuden. Tästä voidaan käyttää käsitettä sotateollinen kompleksi.

Sotateollisesta kompleksista puhuessa tarkoitetaan usein asetehtailijoiden, ammattisotilaiden, ja poliitikkojen muodostamaa verkostoa joka pyrkii vaikuttamaan valtion toimintaan ja poliittisiin päätöksiin, päämääränään ohjata rahaa aseteollisuuteen lisäämällä militarisaatiota ja ostamalla tuotteet tietyiltä valmistajilta. Erityisen huomionarvoista tältä kannalta onkin se, että Hornetien korvaajaksi esitetyt koneet ovat yhtä lukuunottamatta hyvin kalliita sekä hankintahinnaltaan että elinkaarikustannuksiltaan.

Varsinais-Suomen Vasemmistonuoret kysyykin, onko Suomen etujen mukaista korvata nykyistä kalustoa hallituksen ehdottamalla aikataululla, varsinkin talouden kannalta vaikeina aikoina, jolloin leikataan kulttuurista ja koulutuksesta sekä yleisestä hyvinvoinnista.

Kuitenkin aikana jolloin hallitus korostaa vaikeita ja kivuliaita leikkauspäätöksiä, on Puolustusvoimille myönnetty merkittävä korotus vuosibudjettiin ja luvattu uudistaa nopealla tahdilla vielä hyvin suorituskykyistä hävittäjäkalustoa. Hävittäjäkaluston uudistamisen tarpeellisuus voidaan kyseenalaistaa myös sillä perusteella, että, viimeiset Hornetit päivitettiin uusilla asejärjestelmillä vasta tänä vuonna. Varsinais-Suomen Vasemmistonuoret kyseenalaistaa Sipilän hallituksen tavoiteen uudistaa Suomen hävittäjäkaluston nyt asetetulla aikataululla. Hallituksen tavoitteessa voidaankin nähdä selvästi aseteollisuuden vaikutustyön kädenjälki.

Varsinais-Suomen Vasemmistonuoret on huolissaan siitä, kuinka aseteollisuuden lobbarit ovat saamassa jalansijaa suomalaisessa politiikassa ja kykenevät ajamaan omia taloudellisia intressejään ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella.

Lisätietoja

Saska Heino, puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Vasemmistonuoret
0405032524