Hyppää sisältöön

Hallitus NEET-nuorille: “Menkää vain töihin!”

Jenny Kasongo ja Nuutti Ruotsalainen

“MENKÄÄ TÖIHIN!!” on tullut usein vastaan sosiaalisen median kommenteissa, kun nuoret jakavat huoliaan sosiaaliturvaleikkausten vaikutuksista toimeentuloon. Samaa fraasia huutelee hallitus. Nuorista suurin osa tulee saada työllisyyden piiriin keinolla millä hyvänsä. Julmasta politiikasta kärsivät eniten NEET*-nuoret siis nuoret, jotka eivät ole työllisyyden tai koulutuksen parissa. Sosiaaliturvaleikkauksilla ei helpoteta yhteiskunnan syrjäytettyjen NEET-nuorten työllistymistä. 

Suomessa NEET-nuoria on noin 13 000 vuoden 2020 tilastojen mukaan. Suurin osa nuorista pyrkii parhaansa mukaan kuntoutumaan päästäkseen koulutuksen tai työllisyyden pariin. NEET-nuoret eivät huvin vuoksi jättäydy yhteiskunnasta syrjään, vaan usein syyt ovat moninaisia. Osalla saattaa olla mielenterveyshäiriöitä, jotka vaativat pitkäaikaista hoitoa kolmen vuoden Kela terapian sijaan. Toisilla monisukupolvinen köyhyys on puskenut nuoret toivottomuuden partaalle. 

NEET-nuoria ei pelasteta sosiaaliturvaleikkauksilla. Huhtikuussa voimaan tulevan asumistuen leikkausten lisäksi työttömyysturvaa alennetaan. Työttömyysturvasta poistetaan 300 euron kuukausittainen suojaosa, joka on antanut monelle mahdollisuuden hakea työkokemusta osa-aika- tai keikkatöistä. Suojaosan lisäksi lapsikorotukset poistuvat, mikä vähentää perheellisten NEET-nuorten toimeentuloa. Vaikka hallitus tavoittelee korkeampaa työllisyysastetta, ei työttömyysturvan leikkaamisella motivoida NEET-nuoria kokoaikatyöhön.

Useat NEET-nuoret saavat ammatillista kuntoutusta. 16-19-vuotiaita kuntoutujia tuetaan taloudellisesti kuntoutusrahalla. Kyseistä etuutta valitettavasti leikataan huhtikuussa. Kelan mukaan nuorten kuntoutusraha on tukenut monia nuoria koulutuksen ja työn hankkimisessa. Kuntoutusrahan leikkaaminen on erityisen julmaa ja kertoo hallituksen epäloogisuudesta. Samaan aikaan kun tavoitellaan korkeampaa työllisyyttä, leikataan etuutta, joka on auttanut monia NEET-nuoria työllistymään.

Jos hallitus haluaa saada NEET-nuoria työllisyyden pariin, tulee sosiaaliturvan taso pitää entisellään ja pidemmällä tähtäimellä siirtyä perustuloon. Monien syrjäytettyjen nuorten tukemisen rakenteita täytyy parantaa ei rikkoa. “MENKÄÄ TÖIHIN” huutamisen sijaan, hallituksen täytyy tulla NEET-nuoria vastaan ja auttaa. Kurjistava politiikka ei maagisesti ohjaa NEET-nuoria työllisyyden pariin, vaan pahimmillaan luo lisää työttömyyttä ja yhteiskunnan syrjään jätettyjä nuoria.

*NEET tarkoittaa Not in Education, Employment, or Training eli nuoret, jotka eivät opiskele tai työskentele.