Vasemmistonuoret ja Vasemmisto-opiskelijat: Hyvinvointialueet lyhyemmän työpäivän edelläkävijöiksi!
Vasemmistonuoret ja Vasemmisto-opiskelijat vaativat, että hyvinvointialueet siirtyvät kokeilujen kautta kuuden tunnin työpäivään tai neljän päivän työviikkoon.
Jaksaminen on ollut kortilla jo pitkään sosiaali- ja terveysalalla, ja koronapandemia on vain pahentanut tilannetta. Työuupumus johtaa irtisanoutumisiin ja alanvaihtoon tilanteessa, jossa osaajia kaivattaisiin kipeästi.
Hyvinvointialueet tulevat olemaan alueidensa suurimpia työnantajia. Niillä on siis valta ja mahdollisuus työajan lyhentämiseen. Sote-uudistuksen yhteydessä on mainio tilaisuus uudistaa myös työkäytäntöjä.
“Työaikaa on lyhennetty yhtä merkittävästi viimeksi yli sata vuotta sitten. Teknologian kehitys on lisännyt merkittävästi hyvinvointia ja taloudellista tuottavuutta, eikä perustelua nykyisen pituiselle työpäivälle enää ole”, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen huomauttaa.
Kokeilut lyhennetystä työajasta ovat tuottaneet positiivisia tuloksia ympäri maailmaa niin työntekijöiden hyvinvoinnin kuin työn tuloksienkin kautta.
“Työajan lyhentäminen johtaa esimerkiksi työterveyskulujen laskemiseen ja tehokkuuden lisääntymiseen. Hyvinvointialueilla onkin erinomainen paikka toteuttaa samanlainen kokeilu, joka tähtää työajan lopulliseen lyhentämiseen”, Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Selmi Holopainen toteaa.
Uudistuksessa on pidettävä huolta, että työntekijöiden tulotaso pysyy samana. Uudistusten mahdollistamiseksi tulisi ottaa käyttöön maakuntavero, joka edesauttaisi hyvinvointialueiden autonomiaa niin hallinnon tasona kuin työnantajina.
Vaadimmekin, että työaikaa on lyhennettävä siirtymällä esimerkiksi kuuden tunnin työpäivään tai neljän päivän työviikkoon, työntekijöiden tulotason pysyessä samana. Näin voimme aidosti tukea sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä ratkoa alaa koskettavia ongelmia.