Hyppää sisältöön

Ihmisoikeudet eivät ole kauppatavaraa

Nato-jäsen Turkki alkoi kiristämään Suomea ja Ruotsia vaatimuksillaan Nato-jäsenhakemusten jättämisen jälkeen. Uusien jäsenten hakemukset on hyväksytettävä kaikilla jäsenvaltioilla, mitä Turkki käyttää häikäilemättä hyväkseen omien kurdienvastaisten intressien takia.

Samaan aikaan, kun Erdogan ilmoitti vaatimuksistaan Suomelle ja Ruotsille, Turkki on laajentanut sotilasoperaatioitaan ja uhannut aloittaa laajamittaisen sodan Pohjois-Syyriassa. Operaation tarkoituksena on kasvattaa “puskurialuetta” suuren alueen miehittämisellä Syyrian pohjoisosassa Turkin etelärajalla. Alue kattaa ison osan kurdien hallinnoimasta alueesta: operaatio tarkoittaa käytännössä Kurdistanin alueen etnistä puhdistusta. 

Vasemmistonuoret korostaa, että asevientikieltoa Turkkiin on jatkettava ja taloudellisia pakotteita Turkkia kohtaan tiukennettava. Kurdistanin työväenpuolue (PKK), joka ei ole terroristijärjestö ja joka on lisätty Euroopan Unionin terroristilistalle Turkin pyynnöstä vuosikymmeniä jatkuneen Turkin sortaman kurdikansan ja Turkin välisen konfliktin takia, tulee poistaa EU:n terroristijärjestöjen listalta. 

Suomen ei tule myöntyä oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien vastaisiin Turkin vaatimuksiin. Nyt on korkea aika seisoa kurdien rinnalla ja osoittaa Erdoganille, että ihmisoikeuksista ei neuvotella.

Turkki perustelee sekä Suomelle ja Ruotsille esitettyjä vaatimuksia että sotatoimien aloittamista kurdeja vastaan “turvallisuushuolilla”. Myös Putin vetosi turvallisuushuoliin aloittaessaan hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Turvallisuushuolet olivat ja ovat kuitenkin vain tekosyitä.

“Venäjän hyökättyä Ukrainaan Suomi teki oikein tuomitessaan hyökkäyksen ja asettaessaan poliittisia ja taloudellisia pakotteita hyökkäyksen lopettamiseksi. Yhden totalitaristisen johtajan vastaan asettuminen ei saa kuitenkaan johtaa toisen myötäilyyn. Emme saa hiljentyä uuden sodan edessä, vaan meidän on johdonmukaisesti toimittava kaikkia sodanlietsojia ja diktaattoreja vastaan”, toteaa Vasemmistonuorten 1. varapuheenjohtaja Jenni Suutari. 

Tänään 11.6. on kansainvälinen toimintapäivä Turkin sotaa vastaan Kurdistanissa. Vasemmistonuoret on tukijana mielenosoituksessa Helsingissä ja kannustaa kaikkia osallistumaan päivän aktioihin.