Hyppää sisältöön

Jokaisella on lupa elää – turvapaikkajärjestelmään liittyvään rasismiin on puututtava

Jokaisella on lupa elää – turvapaikkajärjestelmään liittyvään rasismiin on puututtava. 

Keskustelu ja ymmärrys rasismista ja sen eri ilmenemismuodoista ovat viime vuosina monipuolistuneet, mutta työtä antirasistisen ja yhdenvertaisen yhteiskunnan puolesta on jatkettava.

Vasemmistonuoret haluaa tänä rasisminvastaisena päivänä nostaa esille Suomen turvapaikkajärjestelmään liittyvään rakenteellisen rasismin. Ukrainan sota on ajanut miljoonat ihmiset pakolaiseksi Euroopan eri maihin. Tilanne on paljastanut, kuinka pakolaisen ja turvapaikanhakijan ihonväri ja lähtömaa ovat vaikuttaneet eriarvoistavasti sekä kohteluun että turvapaikkaprosessiin. Valtioiden viesti on ollut selvä: vain vaaleaihoiset pakolaiset ovat tervetulleita.

Tuemme Lupa elää -kansalaisaloitetta, joka ajaa ennen vuotta 2017 hakeneille ja ilman jatkuvaa oleskelulupaa oleville henkilöille oleskelulupien myöntämistä. Aloite parantaisi merkittävästi Suomessa pitkittyneisiin turvapaikkaprosesseihin jumittuneiden ja paperittomien henkilöiden asemaa vähentäen samalla hyväksikäyttöä ja harmaata taloutta. Nykyinen turvapaikkaprosessi on jättänyt tuhannet Syyrian, Irakin ja Afganistanin sotia paenneet ihmiset kestämättömään tilanteeseen. Lakimuutos olisi tärkeä askel turvapaikkajärjestelmän rakenteellisen rasismin purkamisessa.

Kaikki sotaa ja konflikteja pakenevat ihmiset ovat oikeutettuja turvaan ja yhdenvertaiseen kohteluun.

Hyvää rasisminvastaista päivää kaikille!