Hyppää sisältöön

IDAHOT-päivä

17.5. vietettiin kansainvälistä homo-, bi-, ja transfobian vastaista päivää eli IDAHOT-päivää!

Päivä on erittäin tärkeä, sillä sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta väkivallasta, joka kohdistuu sateenkaariyhteisöön ja vastustaa kaikenlaista syrjintää, jota seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden perusteella tapahtuu. 

On tärkeää muistaa, että sateenkaari-ihmiset kohtaavat edelleen väkivaltaa monissa yhteiskunnissa, myös Suomessa. Äärioikeistolaisten toimijoiden ja ajatusten vallatessa yhä enemmän tilaa, on entistä tärkeämpää pitää ääntä sateenkaari-ihmisten puolesta. Tällaiset päivät ovat tärkeitä askelia kohti maailmaa, jossa jokainen voi elää ilman pelkoa riippumatta seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään. Silti työn sateenkaari-ihmisten oikeuksien parantamiseksi on oltava ympärivuotista!

Vaikka Suomessa on edistetty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, epätasa-arvoa esiintyy silti. Setan mukaan Pride-tapahtumiin kohdistui viime vuonna ennätysmäärä häirintää. Sen lisäksi kuluneella hallituskaudella hyväksytty translaki jäi puutteelliseksi, sillä alaikäisiltä transnuorilta puuttuu edelleen oikeus juridisen sukupuolen korjaamiseen. Juridisen sukupuolen korjaamisen lisäksi saatavilla olevien sosiaali- ja terveyspalveluissa on vielä parannettavaa.

Konkreettinen teko, jonka voit tehdä tänään sateenkaari-ihmisten aseman parantamiseksi on allekirjoittaa kansalaisaloite eheytyshoitojen kieltämiseksi. Eheytyshoidot tähtäävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen niin kutsuttuun ”eheyttämiseen”, eli seksuaalisuuden muuttamiseen heteroksi ja/tai sukupuolen muuttamista cissukupuoliseksi. Kansalaisaloitteen löydät kansalaisaloitepalvelusta 👉 https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/12094