Hyppää sisältöön

Naistenpäivän kannanotto: Työtaistelu on naisten taistelu – Vasemmistonuoret tukee sote-alan lakkoja ja vaatii parempaa palkkaa ja parempia työoloja naisvaltaisille aloille

Torstaina 3.3. ammattiliitot Tehy ja SuPer jättivät lakkovaroituksen tuloksettomien työmarkkinaneuvottelujen jälkeen. Lakon on määrä alkaa 18.3.2022 ja päättyä 1.4.2022. Lakko tulee koskemaan kuutta sairaanhoitopiiriä ja sen alaisuuteen kuuluvat muun muassa lähi- ja sairaanhoitajat. Myös ammattiliitto Talentian jäsenet ovat ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa. Vasemmistonuoret tukee julistettuja työtaisteluja ja vaatii sosiaali- ja terveysalan palkkakuopan korjaamista. 

Naisvaltaisten alojen palkkakuoppa on kestämätön. Koronaviruspandemia on osoittanut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset korvaamattomiksi. Kyseisten ammattiryhmien arvostus on osoitettava palkkakuopan korjaamisella, ei Finlandia-talon valaistulla seinällä. Aluevaaleissa kaikki puolueet puhuivat hoitajien aseman parantamisen puolesta. Nyt on aika muuttaa sanat teoiksi.

“Hyvinvointialueille on suunnattava rahaa niin, että sote-alan työolot ja palkat saadaan kuntoon. Tuemme ammattiliittoja työtaisteluissa ja vaadimme työnantajilta konkreettisia toimia tilanteen parantamiseksi”, sanoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen.

Naisvaltaisten alojen töitä, kuten hoito- ja sosiaalityötä ja varhaiskasvatusta väitetään “kutsumusammateiksi”. Kutsumus ei kuitenkaan tuo leipää pöytään. Naisten tekemää työtä pidetään toistuvasti itsestäänselvyytenä niin työpaikoilla kuin kotona. Joskus jopa ajatellaan, että naimisiin mentyään naisen ei tarvi enää olla taloudellisesti riippumaton. Naisten palkkoja alhaisena pitäneen palkkasäätelyn seurauksista on päästävä eroon.

“Hoivaviettiin vetoaminen on näiden alojen ammattilaisten seksististä halveksuntaa. Työstä on saatava asianmukainen palkka. Mikään luonnonvoima ei oikeuta naisvaltaisten alojen palkkakuilua, vaan sen ylläpitäminen on poliittinen valinta”, toteaa Vasemmistonuorten hallituksen jäsen Maiju Salminen

Tänään 8.3. juhlitaan kansainvälistä naistenpäivää. Naisten asema työelämässä on aina ollut keskeinen osa päivää. Naiset ovat alusta alkaen muodostaneet ammattiyhdistysliikkeen ja muiden kansalaisoikeusliikkeiden selkärangan. Naisvaltaisten alojen palkkakuoppa osoittaa konkreettisesti, että työväenliikkeen taistelu oikeudenmukaisemman talouden puolesta on jatkuttava. 

Vasemmistonuoret toivottaa hyvää kansainvälistä naistenpäivää kaikille ja voimia tuleviin työtaisteluihin!