Hyppää sisältöön

Nyt on aika yleislakolle!

Mediassa kirjoitetaan “suurlakosta” ja että “yleislakko alkaa olla lähellä”. Tammikuun loppuun ja helmikuun alkuun ilmoitettuihin ulosmarsseihin, työnseisauksiin ja lakkoihin liittyy päivä päivältä yhä enemmän eri alojen liittoja, ylittäen harvinaisen laaja-alaisesti ala- ja keskusjärjestörajat. Vasemmistonuoret osoittaa tukensa lakoille ja kannustaa kaikkia työläisiä yleislakkoon.

Lakkoihin lähdetään hallituksen mittavien työelämäheikennyksien vuoksi. Hallitus pyrkii muun muassa:

  • Kaventamaan lakko-oikeutta
  • Heikentämään irtisanomissuojaa 
  • Poistamaan ensimmäisen sairauspoissaolopäivän palkallisuuden 
  • Helpottamaan määräaikaisten työsopimusten ketjuttamista 
  • Leikkaamaan vastoin vaalilupauksia sosiaaliturvasta, kuten työttömyysturvasta 
  • Sitomaan valtakunnansovittelijan kädet vientivetoisella työmarkkinamallilla – mallilla joka työntäisi naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan

Perimmäisenä pyrkimyksenä näillä “uudistuksilla” on saada mahdollisimman monta heikennystä lakiin, jotta niiden purkaminen olisi käytännössä mahdotonta. Hallituksen lopullisena tavoitteena on laittaa ammattiyhdistysliike polvilleen, jotta työntekijöillä olisi tulevaisuudessa heikompi asema neuvotella paremmasta palkasta tai työoloista. 

Työministeri Arto Satosen “työmarkkinaseminaarit” neuvottelemisen edistämisen työkaluina ovat silmälumetta. Aitoa mahdollisuutta neuvotteluille ei ole annettu, eikä haluakaan siihen ole hallituksen tai työnantajapuolen toimesta. Eteläranta piiloutuu hallituksen selän taakse tyytyväisenä, sillä se on saanut Orposta ja kumppaneista juoksupoikansa. 

Irtisanomissuojan heikennykset ja lakko-oikeuden rajoitukset herättävät kansassa suurta vastustusta. Tässä lieneekin se syy, miksi perussuomalaisetkin vielä ennen vaaleja vastustivat kaikkia kyseisiä työelämäheikennyksiä sekä pienituloisiin kohdistuvia sosiaaliturvaleikkauksia.

Vaadimme, että hallitus perääntyy työelämäheikennystensä kanssa. Hyvä ensimmäinen askel on sitoutua aitoon dialogiin palkansaajajärjestöjen kanssa. Henkeämme emme pidättele, ja siksi kehotamme kaikkia Suomen työläisiä yleislakkoon.👉 Yleislakkoa odotellessa kannustamme kaikkia osallistumaan ammattiliittojen #STOPnyt -mielenosoitukseen Helsingin Senaatintorilla 1.2. klo 12-14. Tulkaa mukaan näyttämään joukkovoima!

Kuva: Yleislakko 1956, Saarinen, UA, Museovirasto