Ukrainan sodan seurauksena noin miljoona ihmistä on paennut maasta kuluneen viikon aikana. Pakolaiset ovat suunnanneet etenkin naapurimaihin Puolaan, Unkariin ja Romaniaan. Myös Suomen ja muiden EU-maiden on autettava ottamalla vastaan ukrainalaisia pakolaisia sekä purkamalla turvapaikkaprosessiin ja kansainväliseen suojeluun liittyvää byrokratiaa. Tilapäisen suojelun käyttöönotto on tehtävä välittömästi ja vuonna 2016 lainsäädännöstä poistettu humanitaarinen suojelu tulee palauttaa käyttöön pikimmiten.
Ukrainalaisten pakolaisten lisäksi Suomen on myös tarjottava turvapaikkaa venäläisille sotilaskarkureille ja sorron kohteeksi joutuville rauhanaktivisteille. Iso osa Venäjän armeijan sotilaista on vastoin tahtoaan sotaan pakotettuja varusmiehiä, joille on valehdeltu hyökkäyksen luonteesta ja tavoitteista. Myös venäläisiä aktivisteja on kriittistä tukea, sillä sodan myötä vainon määrä kiihtyy. Tuhansia mielenosoittajia on vangittu ja sodan vastustamisen jatkuessa rauhanaktivismi johtaa yhä kovempiin tuomioihin. He kaikki ovat yhtä lailla Putinin politiikan uhreja.
“Suomen on toimittava aktiivisesti ukrainalaisten pakolaisten tukemisessa. Turvapaikkaa on tarjottava ukrainalaisten lisäksi myös venäläisille sotilaskarkureille ja sortoa kohtaaville rauhanaktivisteille. Suomen on annettava rahallista apua Ukrainan rajanaapureille, joihin kohdistuu tällä hetkellä valtavaa painetta sotapakolaisten vastaanottamisessa. Kaikkia Putinin hyökkäyssodan uhreja on tuettava”, vaatii Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen.
Ukrainan tilanne on jälleen tuonut esiin pakolaispolitiikkaan ja asenneilmapiiriin liittyvän rasismin. Pakolaiset jaotellaan “hyviin” ja “huonoihin” alkuperämaan ja oletettujen motiiviensa perusteella. Perussuomalaiset ja muut maahanmuuttovastaiset oikeistopuolueet toivottavat ukrainalaiset turvapaikanhakijat lämpimästi tervetulleeksi: valkoihoiset pakolaiset käyvät, muut eivät.
Syyrian, Irakin ja Afganistanin sotapakolaiset ja turvapaikanhakijat eivät kohtaa samanlaista solidaarisuutta kuin eurooppalaiset sotapakolaiset. Puolan ja Unkarin rajoilla afrikkalais- ja aasialaistaustaisia ihmisiä on syrjitty ja estetty poistumasta Ukrainassa. Kaikilla, ei vain valkoisilla, on oikeus turvaan.
“On häpeällistä, että ihmisten näkemästä hädästä on tehty maahanmuuttovastaisen politiikan keppihevonen. Rasistinen vastakkainasettelu ei ole hyväksyttävää. Turvapaikkahakuprosessia tulee helpottaa sekä ukrainalaisten pakolaisten että muiden apua tarvitsevien ihmisten tähden”, huomauttaa Vuorinen.
Huomionarvoista on myös ukrainalaisten kasvanut riski kohdata syrjintää ja nimittelyä kielensä ja tähän liittyvän russofobian takia. Sotaa pakenevat ihmiset eivät voi sodan kauheuksien lisäksi joutua kohtaamaan Itä-Eurooppalaisiin kohdistuvaa rasismia. Russofobia on kaikkinensa täysin tuomittavaa.